Знаете ли защо се казва "Орлов мост"?

7304
Знаете ли защо се казва "Орлов мост"?
Снимка: БГНЕС

Един от символите на София “Орлов мост” се намира в сърцето на града над Перловската река, до езерото Ариана, Борисовата градина и улица “Цар Иван Асен II”. Освен натоварено кръстовище мостът винаги е бил в епицентъра на историческите и политическите в събития на България.
Мостът представлява масивна каменна конструкция с арха. Широк е 15,8 метра. От двете му страни има богато украсени 10-метрови чугунени парапети, на които е изписана годината на завършване на моста - 1891 г.
Краищата на парапетите са фланкирани от каменни стълбове, високи около 7 метра. Тези четири квадратни каменни колони от дялан гранит, с класическа геометрична украса, завършват с корниз, увенчан с каменна топка. Върху всяка каменна топка има бронзов орел с разперени криле.
Заради орлите мостът се превръща в символ на свободата и входна врата на града. Тук е издигната триумфална арка по случай пристигането на руския императорски комисар в новата българска столица - княз Дондуков-Корсаков. На същото място през 1878 г. съгласно Санстефанския мирен договор са посрещнати български затворници от Диарбекир, лежали заточени заради бунта си срещу османското иго. Днес в тяхна памет се издига малък каменен блок, поставен през 90-те години на миналия век.
На Орлов мост се извършва символичното връчване на ключа на София на много държавни глави и исторически личности, сред които кайзер Вилхелм II, шаха на Иран Мохамед Пахлави, Никита Хрушчов, Юрий Гагарин.Тук са посрещнати с цветя немските войски на фелдмаршал Лист през 1941 г., а през 1944 г. пак с цветя са приветствани съветските войници на маршал Толбухин.
След 1989 г. Орлов мост става популярно място за протести и митинги. През 1990 г. тук се провежда милионният митинг на СДС, който води до падането на правителството на Андрей Луканов. 

Лъвов мост - една от емблемите на София

Построяването

Мостът е построен през 1891 г. Решението за конструирането му се взема от столичните общински съветници още през 1888 г. През това време главен архитект на София е чехът Адолф Вацлав Колар, един от първите чужденци, които идват в България след Освобождението, за да помогнат със знания и квалификация на новата държава. Колар проектира моста заедно със своя сънародник инженер Вацлав Прошек, който пристига в България по покана на своите роднини пивоварите Иржи и Богдан Прошек.
Построяването на моста струва на общината 80 000 тогавашни лева, по-голямата част от които са събрани от дарения. 

Металните части са изработени и доставени от прочутата за времето виенска фирма “Рудолф Филип Ваагнер и Биро”. В столицата можем да видим и други изящни изделия, произведени от същата фирма: паметника на Васил Левски, оградата на Градската градина, Лъвов мост, Княжеския дворец (днес Национална художествена галерия), Желязната църква в Истанбул.

Кои са паметниците с най-интересна символика в България?

Орлов мост е разширяван най-малко три пъти. Когато е построена настилката, заедно с пътното платно, е била разположена между двата чугунени парапета, дълги около 10 метра, украсени с решетъчни орнаменти. По-късно тротоарът е преместен извън историческите парапети. След време е добавена северната страна и е създадено допълнително платно за трамвайната линия, която идва от ул. “Цар Иван Асен II” и преминава през моста в посока към Софийския университет.
През 1970 г. Орлов мост е разширен чрез преместване на парапета на северния мост. Изграден е и пешеходен тунел под “Цариградско шосе”.
Днес движението по моста е много интензивно през целия ден, защото гъсто населените жилищни райони на София са в източната част на града и до тях се стига главно през Орлов мост и бул. “Цариградско шосе”. През моста преминават 14 автобусни маршрути.

Орлите

Бронзовите статуи на орлите върху моста дават името му. Те са и негови символични покровители и защитници. Още от древността орелът се смята за символ на свободата, силата и мощта. Не е известно чия е идеята да се поставят фигури на орли на източната порта на Стара София. Но е известно защо са четири. Четирите птици символизират четирите посоки на света и отново свободата. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Как се нарича най-здравото великденско яйце из България?

Топ 3 на зодиите, които са най-трудни във връзка

Ново начало в любовта за зодия Рак, ето какво ги очаква до края на годината

Как да имаме най-шарените великденски яйца

Големи промени в любовния живот на скорпионите до края на годината

Отново е на мода боядисването на яйцата с фолио - ето как се прави

Всичко ги разстройва: Най-лабилните зодии

Колко време се пече агнешкото месо, за да е най-сочно

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com