Знаете ли как се снимат светкавици?

2904
Знаете ли как се снимат светкавици?
Снимка: iStock/Guliver

Параметри на снимката

Ако искате да заснемете светкавица, имате нужда от търпение. За да я уловим (или повече от една) в кадъра, нека се опитаме да използваме фотоапарата като своеобразен „капан“.

Избираме режим S или M и настройваме ниска скорост на затвора - в идеалния случай 30 секунди или повече (което е възможно с дистанционно управление). През деня осветлението е твърде ярко, при такива бавни скорости на затвора кадърът може да бъде преекспониран. За да предотвратите това, е по-удобно да снимате привечер и нощем - или да използвате неутрален сив филтър с висока плътност. Така, когато снимате с ниска скорост, всички светкавици, възникнали, докато затворът е отворен, ще попаднат в кадъра ви. Вместо една скорост от десетки секунди, можете да настроите апарата за постоянно (серийно) снимане и да правите снимки със скорост на затвора от, да речем, 5 секунди.

Необходима екипировка

Фотоапарат с възможност за ръчни настройки

Особено важно е да можете да зададете скорост на затвора от няколко десетки секунди. На този критерий отговарят съвременните SLR- и безогледални устройства, дори и най-достъпните модели.

Широкоъгълен обектив

Правете снимки на минимално фокусно разстояние с максимален зрителен ъгъл. Това ще покрие по-голяма част от небето и ще улови повече светкавици в кадъра. Максималният зрителен ъгъл се осигурява от специализирани ултра-широкоъгълни обективи.

Останалите елементи са желателни, но не задължителни. Нека ги изброим по степен на необходимост.

Статив

Винаги е необходим, когато снимате с бавни скорости на затвора. Стативът ви позволява да фиксирате камерата и да получите ясна снимка. При снимане без него с бавна скорост на затвора всичко в кадъра ще се „размаже“.

Филтър

Неутрален сив филтър. Това е тъмно стъкло, което прекъсва част от светлината, влизаща в обектива. С помощта на неутрален сив филтър можете да зададете дълги експозиции дори през деня, без страх от преекспониране. Запомнете основния трик при използването му: първо композирайте рамката и фокуса, после изключете автофокуса и едва след това поставете ND-филтъра. Но, ако снимате гръмотевична буря през нощта или по здрач, няма нужда от такъв филтър.

Пулт за дистанционно управление

Първо, това ще ви позволи да не разклащате апарата в момента, в който натиснете бутона на затвора. Второ, усъвършенстваните модели за дистанционно управление ви позволяват фино да настройвате ултра-дълги експозиции от няколко минути или няколко часа. Съвременните фотоапарати, оборудвани с Wi-Fi модул, ви позволяват да използвате смартфона си като дистанционно управление, което е доста удобно.

Подготовка за снимане

Най-доброто време за снимане ще бъдат вечерните часове след залез слънце и през нощта. По това време можете лесно да правите снимки при бавни скорости на затвора. Практиката показва, че е най-добре да снимате облак, когато той просто се приближава към вас, надвиснал над хоризонта. През този период ще бъде възможно да го заснемете с всички потенциални светкавици в кадъра. Директно по време на гръмотевична буря снимането ще бъде невъзможно поради дъжд, лоша видимост, силен вятър и опасност от удар от мълния.

Правила за безопасност

Не стойте с фотоапарат на статив на открито, на хълм, под самотни дървета.

Не се обезсърчавайте, ако не успеете да уловите светкавица в кадъра от първия път. Проявете сдържаност: снимайте кадър по кадър до края - или докато не започне да вали и вече няма да е възможно да снимате.

Помислете къде ще се скриете и приберете фотоапарата, когато облакът дойде при вас и завали. Малко вероятно е да можете да снимате мълния в дъжд - видимостта е много ниска, но вероятността да намокрите апарата е голяма. Най-добре е да се скриете в къща или поне в палатка. Носете минимум поне дъждобран и фотографска чанта с калъф за всякакви атмосферни условия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как да запазим козунака мек за по-дълго време?

Коя е столицата на Киргизстан

Кога се минава под масата на Великден?

Лесно боядисване на яйца със салфетки - всеки може да го направи

За какво да внимаваме при варенето на яйца за боядисване

По какво може да се познае прясното агнешко месо

Как се пише: усъвършенстване, усъваршенстване или осъвършенстване?

Какви са тънкостите при печене на козунак, които го правят уникален

Тайната на дълголетието на най-възрастната жена на планетата

Топ 5 оригинални идеи за оформяне на козунаци

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com