Знаете ли колко калории има в 100 грама ракия?

22077
Знаете ли колко калории има в 100 грама ракия?
Снимка: iStock

За негативните последици от пиенето са изписани безброй страници. Преките вреди от него са ясни на всички, но за такова отрицателно въздействие като влиянието му върху наднорменото тегло все още малцина се замислят.

Ето какво обяснява лекарят-нарколог д-р Лариса Бармина

В 100 г ракия се съдържат средно 230 калории. Приблизително същото важи и за останалите концентрирани алкохолни питиета – водка, коняк, уиски и т. н. Лошото е, че 5% от това количество директно се преобразува в мазнини. Да не говорим, че в неголеми дози алкохолът засилва апетита, на човек му се иска да замези, да похапне и по-стабилно – и лошото „омагьосано колело“ се завърта.

При редовна консумация на алкохолни напитки тестостеронът в организма намалява – а това причинява лесна умора, спадане на настроението, бързо изразходване на енергия. Либидото (половото влечение) се смъква до ненормално ниски нива. Процесът на изгаряне на мазнините се забавя и те започват да се трупат в т. нар. „мастни депа“ - талията, коремната област, седалищните части и т. н.

Защо алкохолът е по-опасен през зимата?

Броят на калориите в алкохолните напитки зависи пряко от градуса

Силните напитки се считат за най-висококалорични, а концентрираните алкохоли са лидери в това отношение. И възниква въпросът: възможно ли е да се напълнее само чрез консумация на концентиран алкохол? Отговорът на този въпрос е недвусмислен: невъзможно е. При разпадането на алкохола се отделя вещество, което забавя обмяната на веществата (метаболитните процеси). Преработката на алкохол от организма изисква повече енергия, отколкото се отделя. В по-голямата си част хранителните вещества в концентираните напитки са въглехидрати, които се разграждат бързо и ви правят по-активни. Но тук има едно допълнително обстоятелство: след като е изразходвал много енергия за преработката на алкохол, организмът изисква тези енергийни разходи да бъдат компенсирани - в резултат на това апетитът се увеличава и апетитът на пиещият човек се засилва. Така и се появяват излишните килограми.

Възможно ли е да отслабнете от концентриран алкохол?

Също е невъзможно. Освен ако не карате само на пиене без допълнителни „екстри“ като мезета и каквато и да било храна – но е ясно, че никой не може да издържи на такава диета. (Подобен стил на ежедневие ни демонстрира героят на Никълъс Кейдж в прочутия филм „Да напуснеш Лас Вегас“ - който напусна Лас Вегас окончателно и еднопосочно без възможност за завръщане въобще в този свят).

Учени: Хората, които редовно пият алкохол, задължително трябва да ядат този зеленчук

Концентрираната алкохолна напитка допринася за освобождаването на излишната енергия - но заедно с това, както споменахме, апетитът расте и процесите на изгаряне на мазнини се забавят така, че е малко вероятно да успеете да отслабнете. В допълнение към инхибирането (забавянето) на метаболитните процеси, алкохолът влияе върху скоростта на растежа и възстановяване на мускулите, която също се затормозява. Поради тази причина се препоръчва и ограничаване на приема на алкохол от спортисти и въобще от хора, които искат да изградят мускулна маса, иначе казано – да „направят мускули“.

Нивото на енергийната стойност се влияе от суровините, които се използват за производството на алкохол, както и от различни добавки, които производителят включва в него. Калорийната стойност е относително понятие. Величината й е посочена приблизително; не е възможно да се измерят точни данни. Така, например, в една бутилка от най-чистия алкохол – водката, която съдържа само спирт, разреден с вода, има около 1200 kcal. Смята се, че половин литър водка, изпита за кратък период от време, може да доведе до инсулт, а за 1 литър вече не се съмнявайте – това е смъртоносна доза. Няма смисъл човек „да напуска“ нито Лас Вегас, нито въобще нашия свят по този начин.

Внимание! Статията е само информативна. Консултирайте се с лекар!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Колега или колежка – кое е правилното?

Кога започват да излизат кърлежите

Митовете за кърлежите: Могат ли да скачат или да летят?

Яденето на твърде много захар причинява ли диабет?

Как да варим картофите, така че винаги да стават меки

7 съвета, които можете да следвате, за да запазите яйцата си свежи дълго време

Как да варим яйцата, за да се белят най-лесно

10 предмета у дома, които пречат на рутера

Studio Grim: Най-иновативното студио за грим в България

Учителят Дънов за лъжата: Изменя химическия състав на кръвта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com