Знаете ли колко тежи едно кюлче злато?

96419
Знаете ли колко тежи едно кюлче злато?
Снимка: iStock

Съвсем точен, уникален и единствен стандарт за златно кюлче в килограми не съществува - цифрите варират според производителя. Купувачът самостоятелно избира опцията, която отговаря на неговите изисквания.

На първо място, трябва да се отбележи, че златните кюлчета не е задължително да са тежки или идеално лъскави - такива показатели не се отнасят към основните изисквания. Кюлчето трябва просто да отговаря на следните точки и тогава златото ще бъде признато за висококачествено и ценно.

Тегло. Кюлчета с тежест от 11 000 до 13 300 грама се считат за стандартни. Но съществуват нестандартни кюлчета по поръчка на купувача.

Форма. Въпреки факта, че повърхността може да не е идеално лъскава, кюлчетата трябва да имат формата на пресечена пирамида с правогълна основа, всяка страна с предварително зададени размери.

Обозначение на марката. Фиксирането на марката злато върху повърхността на кюлчетата е задължително. Чрез нея се определя качеството на златото, неговата стойност, търсене и т. н. Въобще, маркировката ви позволява да разберете:

- директен сериен номер на кюлчето в производството;

- степента на благородния метал, към който принадлежи кюлчето;

- пробата, тоест, степента на чист благороден метал в съдържанието;

- общото тегло на формования продукт;

- обозначаване на държавата, в която е извършено производството.

Сърбия откри ново богато находище на злато

Богато находище на злато в Сърбия е открито в обекта Чока Ракита в Жагубица, потвърди ресорният министър Дубравка Джедович. Тя пос...

- търговски символи, свързани с рафиниращата промишленост;

- годината, в която е излято кюлчето.

Повърхност. Кюлчето може да не е перфектно лъскаво, но трябва да е идеално гладко, без никакви петна или неравности. Качествените екземпляри са изработени от най-чисто злато, в резултат на което повърхностните неравности са недопустими. Върху повърхността може да се наблюдават малки полирани участъци, чиято дълбочина не надвишава 1 mm. Допускат се малки вдлъбнатини, резултат от свиване на метала. Нормалната им дълбочина е не повече от 5 мм.

Какво представляват златните кюлчета по тегло?

Кюлчетата се делят по теглото си на стандартни – това са по-тежките и обемисти (да повторим – по различни стандарти, а не по един-единствен!), и мерни (измерени, мерени).

Какво е инвестиционно злато?

Инвестиционното злато е актив, който всеки може да закупи с цел инвестиция. Благородният метал от векове е извоювал реноме на актив убе...

Мерното кюлче е с тегло до 1 кг. Такива слитъци се използват широко поради достъпността на цената им. Маркировката върху мерните кюлчета се полага от производителя. В повечето случаи те се изпращат на специализирани банкови организации за директно измерване, но в някои случаи се продават в магазини за бижута, както и в търговски обекти на производителя.

Стандартни златни кюлчета

Тяхната маса варира от 11 до 13 300 килограма, което определено се отразява на цената. Те също отговарят на установените стандарти за качество и сертифициране, независимо от теглото им. Формата съответства на установената - призма, всяка от стените на която има свои характерни размери според установените производствени стандарти. Формата може да бъде променена по желание на купувача.

Заслужава да се отбележи, че теглото и размерът на стандартното златно кюлче не са определени от производствените изисквания - в резултат на което те се различават дори на едно и също място на продажба. Това се прави, за да може потенциалният купувач да избере опцията, която ще бъде най-удобна за съхранение, въз основа не само на теглото, но и на размера. В същото време теглото и размерът имат определена връзка, което предполага пропорционално увеличение и на двата показателя.

Поради обстоятелството, че разходите за производството на стандартните кюлчета са по-големи, много производители предлагат мерни. Размерите на едно кюлче зависят пряко от теглото му, което е съвсем естествено. Така например, кюлче с тегло точно 1 кг има дължина около 105-116 мм, а ширината му може да бъде от 48 до 52 мм. Индикаторите за височина не са фиксирани в нормите, в резултат на което могат да се окажат индивидуални.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Кога е полезно жабуренето с кислородна вода?

Защо имаме вдлъбнатина между носа и горната устна?

Как се пише: заместник министър-председател или заместник-министър-председател?

Това са най-мразените зодии

Колко километра летят щъркелите, за да стигнат до България?

Мравките ще изчезнат завинаги - просто направете това

Лунен календар за април 2024: В кои дни НЕ трябва да харчите пари

Лалетата ще издържат 2 пъти по-дълго, ако сложите това във вазата

Най-добрият ден за миене на прозорци - ще привлечете късмет и пари

Учените правят важно откритие: Дълголетниците са от тази кръвна група

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com