Знаете ли с какво се храни бухалът?

39524
Знаете ли с какво се храни бухалът?
Снимка: iStock/Guliver

Всички представители на семейство „Совови“, независимо от размера (големи и малки сови, кукумявки, полярни, блатни и ястребови сови, бухали) са естествени хищници по своята природа. Що се отнася до храната на совите в природата, тяхната плячка обикновено се свързва с различни гризачи (предимно мишки). Единствено бухалът ловува по-едра плячка – зайци, лисици или даже сърни. Но и за него гризачите са основният деликатес.

Бухалите отдавна са почитани от хората не само заради загадъчността на техния начин на живот, но и като основни унищожители на вредители по полските култури - различни гризачи. В някои селскостопански региони на редица страни фермерите се опитват да привлекат бухали, кукумявки и други сови към нивите си, за да действат като природни пазители на реколтата. Бухалът унищожава най-малко 15 мишки и плъхове само за една нощ. Затова ролята на сововите птици в опазването на селскостопанските култури е много голяма.

Бухалите най-често ловуват през нощта.

Тънкият слух позволява на тези нощни птици лесно да доловят даже почти нечутия писък на мишката. Бухалът поглъща плячката си най-често цяла, направо с козината. Само по-едрата разкъсва на отделни парчета. Храни се още не само с всякакви гризачи, но не се отказва от жаби и прилепи.

Любопитен факт: тъй като сововите птици унищожават много мишки, ги наричат ​​още „пернати котки". Например за ушатите сови различните гризачи съставят до 85-90% от менюто им. Колкото по-дребни са видовете сови, толкова по-малки животни ядат представителите им. Менюто на много дребни разновидности на совите включва не само насекоми, но и червеи, дори охлюви.

Вижте какво ще ви се случи, ако видите някое от тези животни

По-едрият дивеч е храна за големите сови.

Най-едрите сови имат най-обширното хранително меню, тъй като техни жертви стават както малките мишки, плъхове и полевки, така и различни по-големи животни. Бухалите са на върха на хранителната верига в гората. Те нападат животни, които са няколко пъти по-едри от тях. Почти всяко доста голямо горско животно може да се окаже тяхна жертва. Дори таралежите стават тяхна плячка – бодлите им не ги спасяват от тези страховити пернати хищници. Бухалите просто поглъщат такава храна, без дори да се задавят. Рибните бухали пък се хранят предимно с риба, поради което са получили специфичното си име.

Суровите условия на тундрата, в които живеят роднините на бухалите - полярните сови, не им позволяват да бъдат особено капризни по отношение на храненето. Тези птици се хранят с гризачите леминги, които са в основата на диетата им, както и със зайци и дори арктически лисици. Интересен факт: полярната сова може да ловува яребици и бели гъски - но ако колония от бели гъски се засели близо до нейното гнездо, тя не ги напада.

Почти всеки вид сови може да нападне по-малки птици, включително дори собствените си роднини. Така че по-малки сови (блатната, ястребовата), както и кукумявките може да станат плячка на бухала. Той също напада едри патици, фазани и глухари, както и всякакви малки птици, които се озоват наблизо.

Типично за всички видове сови е и създаването на своеобразни „килери" - места за съхранение на плячка за в случай, че бъдещ лов се окаже неуспешен.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Учителят Дънов за лъжата: Изменя химическия състав на кръвта

Как тютюнопушенето се отразява на психиката ви?

Зодиите, които са най-големите манипулатори: За една от тях никога не бихте предположили

10 грешки в стила, които подчертават корема ви - никога не ги допускайте

Японски психолози: Бърз трик, с който да се отървете от гнева за секунди

Тези опасни мебели никога не трябва да се държат в спалнята

3 неща, които трябва да промените в закуската си, за да отслабнете

4 начина да накарате мъжа Скорпион да бъде обсебен от вас

Мачкат всички по пътя си: Тези зодии са най-големите кариеристи

Експерти: 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com