Ентусиасти възраждат храм в Добричко, строен преди век и половина

7854
Ентусиасти възраждат храм в Добричко, строен преди век и половина
Снимка: Фейсбук група Възраждаме в Добруджа храм "Света Троица" в с. Карапелит

Калина Димитрова – една крехка жена от Добрич, която успя да запали искрата за възраждане на храма „Света Троица“ в добруджанското село Карапелит. Всичко започнало, когато нейният съпруг решил да ѝ покаже красивата природа на родното си село. „Местността, в която е разположена църквата, създава усещането за „спомен от Рая“, споделя пред Actualno.com Калина. Но тя била потресена от вида на поругания православен храм. Вратата на църквата била заключена с два катинара, а върху нея било написано с тебешир „Стоп“. През пролуката се виждала потресаваща гледка – всичко разхвърляно и натрошено. И това на фона на песента на лястовички.

„Уплаши ме мисълта, че някак приемаме разрухата за норма“, споделя жената. И вече била сигурна, че трябва да направи нещо. Създадено е Сдружение „Храм Света Троица село Карапелит“, а неговият управител Ставрофорен иконом Добри Чаков вече е задвижил процедурите по оценяване на състоянието на църквата.

Историята на храма в Карапелит е още от средата на XIX в., когато жителите на селото са почувствали необходимостта. Но времената били страшни. Само с височайше разрешение можели да имат място за общуване с Бог. И изпратили петиция до султана, а оттам пристигнал ферман, но с условието църквата да не е по-висока от джамията.

Въпреки благословията, получена от Високата порта, строителите на църквата многократно били нападани. Някои от тях станали жертва на тези нападения. Според местните хора убитите строители са намерили вечен покой в старото гробище встрани от храма. Там са открити паметни плочи от 1871 г. и 1873 г. в надписи „Убит с пушка“ и „Посечен от злодей“. Освещаването е станало през 1873 г.

В първоначалния си вид църквата е представлявала постройка от двуметров каменен зид и надстройка от дървена конструкция. При отстъплението си през Руско-турската война турците изгарят храма. В сегашния си вид той е възстановен след Освобождението. За освещаването му са получени църковна утвар и книги, дарение от Киево-Печорската лавра.

„Църквата е била действаща до преди 15-20 години. Над нея са извършвани множество посегателства, хората са се опитвали да я запазят, но са изгубили надежда“, разказва Калина. През този период домовете на хората в селото били подложени на ежедневни палежи и обири.

Иконите от долния ред липсват, запазени са само ликовете на светците в горния ред. Крадци отмъкнали и камбаната, но ги застигнало възмездие. „А за оскверняването, нямам цивилизован израз за това, което видях – бяха използвали хоругвата", не иска да си спомня жената това, което са видели очите ѝ.

Но не се отчайва. „Изпитах преклонение, гняв, болка, срам. Всеки от нас носи лична отговорност за това какво ще предаде на следващото поколение“. Калина разказва и за болката на местните хора заради изоставения храм.

Може точно тази болка да е движещата сила, накарала хората да се обединят за възстановяване на Божия дом. Започнали с разчистване на терена от бурени, почистване на храма. „Най-възрастният доброволец и участник в почистването е на повече от 80 години. Подпираше бастуна си на църковния зид и започваше да коси, да копае...“, споделя жената. И е щастлива, че нейните деца също се включили. Дори споделили с приятел, а той помолил майка си да се присъедини към доброволците в чистенето.

Положиха основите на нов храм в Добрич

Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отслужи водосвет и полагане на първия камък за строителството на нов православен храм &b...

„За първи път осъзнавам силата на вярата във Възкресението и силата на надеждата“, казва Калина. Определя се като „обикновена българка“. Психолог по образование, работи като ресурсен учител в РЦППО в Добрич, доброволец към ДЕРБАК на БЧК, „ученичка“ в класа по шевица към читалище „Български искрици“, участва и в групата за автентичен фолклор към читалището в Карапелит.

Сдружението организира благотворителен концерт на 17 април от 18 часа в Органовата зала в Добрич за събиране на средства за възстановяване на храм „Света Троица“ в Карапелит. Сред участниците в концерта са популярните добруджански певици Калинка Вълчева и Галина Дурмушрийска, църковният хор „Св. Георги Победоносец“ от Тервел, оркестрите „Добруджански авлиги“, „Мелодия“ и „Лира“, дуо „Удница“ и др. На сцената ще излязат и 9-годишните доброволци, активни участници в каузата Никола Стефанов, Руслан Иванов и Петя Минчева.

А ето и банковата сметка, на която желаещите могат да правят дарение за възстановяване на храма:

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ДОБРИЧ:

Десетки липи бяха изсечени без причина в Добрич

Започват ремонт на пешеходната зона в Добрич, увеличават зелените площи

Жители на Добрич отново на протест след убийството на мъж в парк

Общинският съвет на Добрич одобри: Кметът ще взима почти двойна заплата

Трима тежко пострадали при катастрофа край Добрич

Двама загинали при тежка катастрофа в Добрич

Справедливост за убития мъж от психично болен: Жители на Добрич излизат на протест

Удължават срока на грипната епидемия в област Добрич

Обявиха грипна епидемия в област Добрич

Години се мъчим да си оправим морската граница с Румъния при Шабла

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com