X
 
 

Фермери: Недостатъчната влага в почвата поставя под въпрос зърнената реколта

758 0
Фермери: Недостатъчната влага в почвата поставя под въпрос зърнената реколта
Снимка: БГНЕС
Заради недостатъчната влага в почвата посевите от есенни култури в цялата страна са в „пъстро поникване“. Това съобщи за Actualno.com един от крупните добруджански арендатори и член на УС на Националната асоциация на зърнопроизводителите Стелиян Стоянов. Целият август беше сух, от два месеца не е валял дъжд със стопанско значение и реколтата от есенници е под въпрос, са притесненията на фермера. Трудно е и обработването на почвата.

Наблюдението на Стоянов е, че пазарът на зърно е с по-бавни темпове от миналата година заради по-ниските борсови цени. Продавачите на качествена пшеница изчакват. Търси се цена от 380 – 390 лв. за тон качествено жито. Все още няма сделки с пшеница за над 400 лв.

Близо 90 % от реколтата от пшеница в Кюстендил става само за фураж

80-90 % от тазгодишната реколта от пшеница става само за фураж. Това каза пред Радио „Фокус” – Кюстендил Валери Йовев...

Освен на хлебно зърно, се реализират продажби на царевица и слънчоглед. Продукцията е основно за износ за Средиземноморския регион. Кораби с добруджанско зърно се товарят на пристанищата във Варна, Бургас и Балчик.

Близо 655 000 тона пшеница бяха прибрани това лято от малко над 1,2 млн. дка в тази култура в Добричко. Средният добив от декар е с 58 кг по-нисък в сравнение с предходната 2017 г.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители