Граждани на Балчик сезират държавни институции за строеж в основата на свлачище

10863
Граждани на Балчик сезират държавни институции за строеж в основата на свлачище
Снимка: Actualno.com

С петиция и подписка до премиера и главния прокурор жители на Балчик сигнализират за незаконен според тях строеж в централната част на морския град – по ул. „Черно море“. Данните им са, че имотът е в основата на активно свлачище. Инициаторите на сигнала твърдят също, че издаденото преди две години строително разрешение от общината за сезонно жилищна сграда с магазини е в нарушение на нормите, определени Закона за устройство на територията, Общия устройствен план на Балчик и Подробния устройствен план.

Заради „неправомерно изпълнение на технологията на строителството и допускане се закопава терен с дълбочина от 10 м., а проектът превишава почти три пъти допустимите градоустройствени показатели, в резултат на което се появиха движения на земните пластове, което води до нарушаване на здравината на конструктивните елементи на съседната сграда от север; нарушаване целостта на рамената и стълбищните площадки, които са част от стълбище, общинска собственост и отделяне на тротоара от ул. „П. Яворов“ от прилежащия терен по посока изкопа“, се посочва още в сигнала.

Цитирано е и писмо от ДНСК, според което разрешението за строеж „е издадено при съществени нарушения на императивни законови разпоредби на нормативната уредба по устройство на територията, които са толкова тежки и радикални, че са правно нетърпими и обуславят неговата нищожност“.

Проектът на новия строеж е в нарушение на допустимите отстояния от съседните жилищни сгради и по този начин се ограничава правото на ползване на собствеността на притежателите на имоти, намиращи се в съседство.

Кметът на Балчик Николай Ангелов заяви пред Actualno.com, че строителното разрешение е било обжалвано от засегнатите съседи във всички институции, но законността му е била потвърдена. „Аз като кмет не мога да спра влязло в сила законно строително разрешение. Строежът беше спрян до изясняване на случая и след като съдът потвърди законността му, никой не може да го отмени“.

По повод твърдението, че се строи в свлачищен район, кметът е категоричен, че не са наложени строителни забрани в тази част на Балчик. Той посочи, че в близост е изградена друга жилищна кооперация с магазини.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ДОБРИЧ:

Десетки липи бяха изсечени без причина в Добрич

Започват ремонт на пешеходната зона в Добрич, увеличават зелените площи

Жители на Добрич отново на протест след убийството на мъж в парк

Общинският съвет на Добрич одобри: Кметът ще взима почти двойна заплата

Трима тежко пострадали при катастрофа край Добрич

Двама загинали при тежка катастрофа в Добрич

Справедливост за убития мъж от психично болен: Жители на Добрич излизат на протест

Удължават срока на грипната епидемия в област Добрич

Обявиха грипна епидемия в област Добрич

Години се мъчим да си оправим морската граница с Румъния при Шабла

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com