Ясни са трите най-добри проекта в конкурса за нов център на Добрич

5740
Ясни са трите най-добри проекта в конкурса за нов център на Добрич
Снимка: Община Добрич

През август Община Добрич официално представи конкурс за избор на проект на централната пешеходна зона в града. Резултатите от конкурса вече са факт и бяха представени на пресконференция днес от председателя на международното жури Арх. Любо Георгиев. Той връчи запечатан плик на кмета на града Йордан Йорданов с документите по избора на първите три места.

В конкурса за нов облик на центъра на Добрич участие са взели 28 идейни проекта по задание за "Цялостна концепция за развитие, благоустройство и дизайн на централната градска част на Добрич и разработване на идеен проект за бул. "25-ти септември", пл. "Възраждане" и пл. "Свобода". 

Първо място в конкурса печели софийското "Обединение Плейсмейк – Дизайн Груп Студио". Второто място също е за екип архитекти от София - Консорциум "ЕНИ КАЛЪР ПОНИ НССН". На трето място е класиран проектът на турски архитекти от Can Kubin. В центъра на Добрич ще има изложба на проектите, а на интернет страницата на Община Добрич, добричлии ще могат да гласуват в подкрепа на един от проектите.

Журито предлага да се връчат и две поощрителни награди - на Zabriskie – Сърбия и фирма "Захе" ЕООД – Владимир Георгиев Георгиев.

Спечелилите първо, второ и трето място ще могат да си разделят награден фонд с обща стойност 120 хил. лева (50 хил. лева за първо място, 40 хил. лв. за второ и 30 хил. лв. за трето място). Поощрителните награди са в размер на 5000 лв. всяка.

Участникът, награден с първо място в конкурса няма автоматично да бъде избран за победител. Ето какво заяви през август адв. Цвета Йоцова от компанията "Оптимистас", организатор на конкурса:

"След като журито класира първо, второ и трето място Общината няма да е задължена да възложи на класирания на първо място, а ще влезе в преговори с първите три проекта. Именно в тези преговори се включва в голяма степен участието на гражданите и общността. Ще бъдат представени трите класирани проекта, ще се реализира обсъждане и Общината ще се съобрази с мнението на гражданите при избора на кого ще се възложи проектирането на технически работен проект".

Предстои довършване на процедурата по Закона за обществените поръчки и анализ на всички постъпили документи.

Международният конкурс бе открит и анонимен, а да вземат участие в него бяха поканени всички професионалисти, с отношение и интерес към градското планиране и проектиране. Участниците бяха апелирани да изложат своите идеи, да дадат свобода на въображението си и да представят своята концепция за обновяването и развитието на централната градска част на града.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ДОБРИЧ:

Жители на Добрич отново на протест след убийството на мъж в парк

Общинският съвет на Добрич одобри: Кметът ще взима почти двойна заплата

Трима тежко пострадали при катастрофа край Добрич

Двама загинали при тежка катастрофа в Добрич

Справедливост за убития мъж от психично болен: Жители на Добрич излизат на протест

Удължават срока на грипната епидемия в област Добрич

Обявиха грипна епидемия в област Добрич

Години се мъчим да си оправим морската граница с Румъния при Шабла

В Добрич работят за надграждане на зоопарка (СНИМКИ)

Безплатни изследвания за Ковид в РЗИ-Добрич от 22 януари

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com