Кметът на Добрич: Реалното постижимо увеличение на заплатите в болницата е 40%

2035
Кметът на Добрич: Реалното постижимо увеличение на заплатите в болницата е 40%
Снимка: община Добрич

Винаги съм подкрепял исканията за справедливо заплащане на труда във всички отрасли, стига финансовите възможности на дадената структура да го позволяват. Реално постижимото увеличение на заплатите в болницата е 40%. Това заяви за Actualno.com градоначалникът на Добрич Йордан Йорданов, в качеството му на кмет на община с най-голям дял в МБАЛ – Добрич, след държавата, по повод протестите на медицинските специалисти.

Министерството на здравеопазването притежава 68,09% от акциите в дружеството, а община град Добрич – 13,88%.

Кметът на Добрич: Управлява се с много търпение, изслушваш дори и опонентите си (ВИДЕО)

Как един кмет, който не е подкрепен от нито една партия в парламента, се справя добре на своя пост два поредни мандата? Един от най-мла...

„Вярно е, че държавата притежава мажоритарния дял акции в болницата, но е важно също така, че диалогът на ръководството на болницата с нашите общини е на най-доброто ниво за последните 6-7 години“, допълни Йорданов.

По негова информация е имало среща между представители на Синдиката на българските медицински специалисти и ръководството на болницата още преди няколко месеца. После среща се е състояла и в общината.

„Многократно е дискутирана възможността за увеличение на заплатите, предвид финансовите възможности на дружеството. Пред мен беше заявено от ръководството на болницата, че ще се положат всички възможни усилия тези проценти да са максимално високи. Може би от последния месец възникна една ситуация, около която ние все още нямаме яснота, че с един от синдикатите в болницата е постигнато споразумение и там са постигнати максимално възможните проценти увеличение на основната заплата - 40%. Подписано беше допълнение към КТД за това увеличение с КТ „Подкрепа“. Това е точно на границата на финансовата стабилност на лечебното заведение. На среща с другия синдикат на мен лично ми беше заявено, че компромис в посока, различна от 100% увеличение, няма да има. Аз тогава ги помолих да седнат да говорят по темата с цел двете страни да постигнат компромис“, посочи градоначалникът.  

По думите му се прави всичко възможно заплатите да се увеличат в максимална степен, но такава, че и самото лечебно заведение да продължи да функционира.

“Ние сме отворени за диалог и компромиси, но числата, които са публични за дейността на дружеството, са на тавана, на който може да се гарантира финансовата стабилност на лечебното заведение. Ние не сме в борда на директорите, не сме министерството, не сме управляващи болницата, но четем отчетите на дружеството. В стремежа си да бъдат удовлетворени всички искания има огромна опасност, при хипотезата с увеличение на 100%, дружеството да влезе в дългова финансова спирала, от която няма измъкване. И моят риторичен въпрос е - тогава ще могат ли изобщо да се плащат заплати, не увеличени, а каквито и да е“, допълни Йорданов.

Недоволство в МБАЛ-Добрич: Колегите имат повече разходи за лечение на здравето си, което са съсипали в болницата

Част от медицинските специалисти в държавната болница на Добрич започват ефективна стачка. Междувременно ръководството ѝ предяви искове...

Според него е много важно министерството да излезе със становище по въпроса, да се даде адекватно предложение към синдиката. „Но пак казвам, подкрепям всички справедливи искания за заплащане на труда на всички отрасли, конкретно на медицинските специалисти. Община град Добрич винаги се е стремяла да подпомага болницата, в това число последната година закупихме апаратура за детско отделение, в следващата ще закупим още няколко апарата. Отделно инвестираме в инфраструктура около болницата, за да могат и медицинските специалисти, и лекарите да се чувстват по-добре в своята работна среда“, каза кметът.

Според него, на база приходите и разходите на болницата, реалното стабилно увеличение, което може да се постигне, е около 39,2% - 40%.

“Всеки се стреми да увеличи заплатите, но за момента това изглежда оптимално. Този тип протест не е само в болницата на Добрич, а и в други. Според мен нещата навсякъде стоят по сходен начин, едва ли някъде могат да си позволят 100% увеличение. Явно в годините е нямало стремеж КТД-то да се осъвременява с нормални темпове. Вярвам, че министерството ще положи усилия, за да "атакува" максимално добре проблема и да може да бъде той решен“, подчерта кметът на Добрич.

Той обясни, че в общината, като публична организация, никога не са имали 40% увеличение, но с разумни по думите му спестявания, се стремят да ги увеличават между 5 и 15% годишно.

“Никога с 40% - просто няма такава възможност. А искане за 100% увеличение е изключително трудно, няма как да реагираш при това условие, когато не можеш да преговаряш и никой не отстъпва. Аз ги попитах дали искат да направят план за поетапно увеличение с по 15-20%, за да стигнат заветните проценти, но на това предложение ми беше заявено: „Категорично не!“, обясни Йорданов.

Шефът на МБАЛ-Добрич: За 100% увеличение на заплатите са нужни над 6 млн. лева на година

Над 6 млн. лева за година или половин милион повече на месец са нужни за 100%-но увеличение на основните заплати в болницата. Възможнос...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com