Културното министерство отрича за инициатива за паметна площа на турски пълководец

3606
Културното министерство отрича за инициатива за паметна площа на турски пълководец

Министерството на културата нито е получавало искане за поставяне на паметна плоча на Саръ Салтък Баба Деде на нос Калиакра, нито е издавало разрешително за един такъв акт, нито е изпращало по този въпрос хора където и да било. Това се казва в официално съобщение на ведомството.

Разпространените на пресконференция днес (21 август) от директора на Историческия музей в Добрич г-н Костадин Костадинов твърдения, според които Министерството на културата било изпратило хора да слагат паметна плоча на ислямския светец на нос Калиакра, са пълна измислица и категорично не отговарят на истината.

След този на Самуил - паметник и на княз Борис I

През есента на 2016 г. София ще има най-вероятно втори паметник на български владетел след този на цар Самуил – на княз Борис П...

Митовете свързват Саръ Салтък с преселението в Добруджа през 13 век на селджушки турци /наречено „мнимо” от историка Петър Мутафчиев”/. Според легендите Салтък бил погребан на няколко места в Добруджа, едното от които е нос Калиакра. Според историци обаче такава личност не е съществувала.

Костадинов е бивш общински съветник във Варна. Той стана известен и след скандал с Веселин Марешки, заради който аптекарският бос беше подведен под отговорност за лека телесна повреда и изнудване.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com