Настояват държавата да защити залива "Болата"

20674
Настояват държавата да защити залива "Болата"
Снимка: iStock/Guliver

Плажът на залива "Болата" край Каварна, класиран сред най-красивите в света, е застрашен от унищожаване, тъй като защитните дамбови стени (буните) не са ремонтирани от десетилетия и са в окаяно състояние.

За това сигнализира председателят на инициативния комитет „За туризма на Калиакра“ Стелиан Томов. Той е запознал с проблема държавната и местната власт и очаква бърза намеса, за да не се стигне до необратимото, предаде кореспондентът на Actualno.com.

В сигнала си Томов посочва, че при разрушаване на буните морската вода ще залее плажната ивица, а това крие риск и за вододайната зона, която снабдява с питейна вода селата Българево, Свети Никола и ваканционното селище „Русалка“. Така ще трябва да се търсят варианти за пречистване на водите или за алтернативно водоснабдяване на близките населени места.

Според експерта е допустима рехабилитация на вече съществуваща инфраструктура в защитените територии, към които влиза и местността "Болата", а забраната за строителни дейности е валидна само за ново строителство.

Във връзка с необходимостта от спешен ремонт на дамбовите стени, Томов очаква „да се стартира незабавна процедура по смисъла на Закона за защита при бедствия и Директива 2008/114/ЕО на Съвета от 8 декември 2008 г. относно установяването и означаването на европейски критични инфраструктури и оценката на необходимостта от подобряване на тяхната защита, които уреждат обществените отношение, свързани с осигуряването на защитата на живота и здравето на населението, опазването на околната среда и имущество при бедствия“.

Той посочва също, че е необходимо разрушените брегоукрепителни съоръжения да се дефинират като „критична инфраструктура“, а това означава, че елемент, система или части от нея, намиращи се в страните членки на ЕС, които са от основно значение за поддържането на жизненоважни обществени функции, здравето, безопасността, сигурността, икономическото или социалното благосъстояние на населението, и чието нарушаване или унищожаване би имало значителни последици в съответната страна.

Томов очаква правителството да заложи изпълнението на ремонта на буните тази или следващата година, за да бъде избегнат рискът от бедствия.

В подкрепа на гражданската инициатива застава и Националната асоциация „Българско Черноморие“.

Сигналът е изпратен до началниците на политическите кабинети на вицепремиера по икономическата и демографската политика и на вицепремиера по обществения ред и сигурността и министър на отбраната, както и до областния управител на Добрич и кмета на Каварна.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ДОБРИЧ:

Десетки липи бяха изсечени без причина в Добрич

Започват ремонт на пешеходната зона в Добрич, увеличават зелените площи

Жители на Добрич отново на протест след убийството на мъж в парк

Общинският съвет на Добрич одобри: Кметът ще взима почти двойна заплата

Трима тежко пострадали при катастрофа край Добрич

Двама загинали при тежка катастрофа в Добрич

Справедливост за убития мъж от психично болен: Жители на Добрич излизат на протест

Удължават срока на грипната епидемия в област Добрич

Обявиха грипна епидемия в област Добрич

Години се мъчим да си оправим морската граница с Румъния при Шабла

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com