С уникална поръчка кметът на Добрич смята да реши 30-годишен проблем

13082
С уникална поръчка кметът на Добрич смята да реши 30-годишен проблем
Снимка: Actualno.com

С уникална обществена поръчка за строителство кметът на Добрич Йордан Йорданов смята да се справи с отлежаващ 30 години проблем в центъра на града.

Става въпрос за недостроения 9-етажен жилищен блок "Добрич", чиято площ е 1422,71 квадрата, а разгънатата застроена площ е 7555,93 кв. м.

Прогнозната стойност на поръчката е 3,2 млн. лв. без ДДС (близо 3,9 млн. с ДДС). Окончателното плащане обаче ще бъде по избор на изпълнителя. Той трябва да посочи дали да му се плати в пари, или тяхната равностойност в недвижими имоти.

В секция "А" на сградата има 21 апартамента, от които 7 тристайни и 14 двустайни, секция "Б" е също с 21 апартамента, 7 от които едностайни и 14 тристайни.

На приземния етаж в двете секции под жилищната част има паркинг за 18 автомобила.

Осигурени са по едно складово помещение за всяко жилище и общи помещения за водомерен възел, както и машинно за двата асансьора.

Проектирани са 24 магазина с различна квадратура, разположени на приземния и втория етаж в блоковете А, Б, В, Г, Д, Е и Ж.

"Този блок "Добрич" е построен преди повече от 30 години. Мислили сме 2 години как да го довършим веднъж завинаги. Дефакто той е с обезщетени собственици от началото. Ангажимент на общината е бил да построи блока и обезщетените собственици да влязат във владение на тези апартаменти. Другата част от апартаменти, магазини и гаражи да си останат собственост на общината и тя да реши дали да ги продава, или да ги отдава под наем. Но никой не е намерил сили, воля или начин да реши този проблем", каза кметът Йорданов.

Градоначалникът стигнал до няколко варианта. Единият бил предложен на Общинския съвет - изтегляне на дългосрочен кредит от близо 4 млн. лв., но голяма част от ОбС го отхвърля.

Приоритетно ще рехабилитират улици в Добрич, водещи към големи инвеститори

Четири улици, водещи към промишлена зона „Запад“ в Добрич, ще бъдат рехабилитирани приоритетно. Това реши на днешното си за...

"Имайте предвид, че след реализацията на проекта Министерството на финансите възстановява 36% от направените разходи", поясни той.

Идеята била разликата от кредита да я покрие общината като отдава под наем своите имоти в този блок.

"Цялата собственост е общинска, като в договорите е записано, че собствениците на парцели ще бъдат обезщетени с апартаменти в сградата. Тоест, половината апартаменти ще им бъдат прехвърлени след издаването на акт 16. Другата половина остават на общината", добави Йорданов.

След отказа на ОбС за дългосрочен кредит, е предприета друга стъпка – да се изтегли краткосрочен кредит в размер на 600 000 лева.

Последвали процедури по оценяване състоянието на сградата, пресмятане колко би струвало тя да се завърши, колко биха стрували готовите апартаменти.

Договори за 211 милиона лева са сключени в област Добрич по оперативни програми

Общо 114 договора за близо 211 млн. лв. са сключени в област Добрич към средата на юли по Оперативните програми 2014-2020 г. и Програма...

"Стигнахме до извода, че е добре да опитаме този вариант - първо теглене на 600 000 лева краткосрочен кредит и заедно с това част от апартаментите да бъдат прехвърлени на изпълнителя", посочи кметът.

Той признава, че поръчката е специфична и планът е трудно реализуем, защото не се знае дали ще има кандидати.

По думите му правят всичко това не с цел политически ПиАр, а заради социалния ефект от завършването на този обект и действителното обезщетяване на собствениците, които са дали за изграждането му своите имоти.

"В центъра на нашия град стои една порутена сграда от 30 години. Освен довършването ѝ, ще се решат изключително много благоустройствени проблеми около него. Поръчката наистина е особена и ние сме работили по нея около 4 месеца. И за да не губим много време, я обявихме през лятото, за да може януари-февруари догодина да се работи по нея. Много се надявам да има желаещи да я изпълнят и да поставим началото на края", обобщи Йордан Йорданов.

В недостроения блок община град Добрич е собственик на 18 апартамента, 18 магазина и 18 паркоместа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ДОБРИЧ:

Десетки липи бяха изсечени без причина в Добрич

Започват ремонт на пешеходната зона в Добрич, увеличават зелените площи

Жители на Добрич отново на протест след убийството на мъж в парк

Общинският съвет на Добрич одобри: Кметът ще взима почти двойна заплата

Трима тежко пострадали при катастрофа край Добрич

Двама загинали при тежка катастрофа в Добрич

Справедливост за убития мъж от психично болен: Жители на Добрич излизат на протест

Удължават срока на грипната епидемия в област Добрич

Обявиха грипна епидемия в област Добрич

Години се мъчим да си оправим морската граница с Румъния при Шабла

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com