Собственици на незавършен повече от три десетилетия блок в Добрич съдят общината

12366
Собственици на незавършен повече от три десетилетия блок в Добрич съдят общината
Снимка: Община Добрич

Собственици на отчуждени имоти, които повече от три десетилетия чакат обезщетението си, са завели съдебни искове срещу общината. По данни на адвокат Анели Чобанова, която защитава интересите на собственици на имоти в злополучния блок „Добрич“, вече са внесени два иска в Добричкия окръжен съд, а останалите собственици са внесли иск в Европейския съд по правата на човека и колективна жалба в Комисията за защита от дискриминация.

Двата иска в окръжния съд са за обезщетение по пазарна цена на имотите, съответно за 200 хил. лв. и 100 хил. лв., а съдът в Страсбург е сезиран за нарушение на чл. 1 от протокол 1, касаещ правото на собственост.

Искът в съда е за обезщетение за вреди, нанесени от бездействието на общинската администрация, уточни адвокат Чобанова. През октомври Административният съд в Добрич ще разглежда жалба за нанесени вреди от администрацията.   

Сагата с блок „Добрич“ е от периода 1981-1986 г., когато местната власт отчуждава имотите в центъра на града срещу задължението да изгради жилищни блокове за собствениците на отчуждени имоти. Но на практика е построен само блок „Добруджа“, в който са настанени част от собствениците. Останалите все още чакат довършването на блок „Добрич“. Общо 30 имота са предназначени за обезщетение на собственици, от които 24 апартамента и 6 магазина.

На заседанието си от 18 декември 2018 г. Общинският съвет отложи за следващата сесия разглеждане на предложението на кмета Йордан Йорданов за поемане на дългосрочен дълг от 2,5 млн. лв., необходим за довършване строителството на жилищната сграда. В докладната си той посочва: „За периода от 2009 г. до 2014 г. за строителството на блок „Добрич“ от Община град Добрич са вложени 3 009 485 лева, в т.ч. - 827 568 лева, получен целеви трансфер от Министерство на финансите за частта, припадаща се за жилища, предназначени за обезщетение на собственици на отчуждени недвижими имоти. През 2014 г., поради липса на финансов ресурс, строително-монтажните работи по изграждане на жилищен блок „Добрич“ са прекратени. През 2016 година експерти от Община град  Добрич извършиха оглед и анализ на състоянието на строежа и съставиха количествена сметка за необходимите дейности за завършване на жилищен блок „Добрич“. След остойностяване на количествената сметка се оказа, че за да бъде завършен блок „Добрич“ и собствениците да получат своето обезщетение, макар и с повече от 30 години закъснение, е необходимо Община град Добрич да вложи още 4 500 000 лева“.

С уникална поръчка кметът на Добрич смята да реши 30-годишен проблем

С уникална обществена поръчка за строителство кметът на Добрич Йордан Йорданов смята да се справи с отлежаващ 30 години проблем в центъ...

През януари последваха две извънредни сесии за решаване на казуса. На първото, проведено на 15 януари, с гласовете основно на съветниците от ГЕРБ, които доминират в местния парламент, беше отхвърлено предложението на кмета Йорданов за дългосрочен дълг от 2,5 млн. лв. Същият сценарий се разигра и на втората извънредна сесия, макар сумата по кредита да беше редуцирана на 2 млн. лв.

На редовното заседание от 26 февруари се взе решение за краткосрочен банков заем в размер до 600 хил. лв.

В разгара на дебатите по размера на кредита собствениците предупредиха, че ще заведат дела срещу общината и заявиха, че тогава местната власт ще бъде принудена да плаща доста по-висока цена.

Обявена е обществена поръчка за завършването на блок „Добрич“ и се очаква да излезе протоколът на комисията за избор на изпълнител, казаха за Actualno.com от общината.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ДОБРИЧ:

Десетки липи бяха изсечени без причина в Добрич

Започват ремонт на пешеходната зона в Добрич, увеличават зелените площи

Жители на Добрич отново на протест след убийството на мъж в парк

Общинският съвет на Добрич одобри: Кметът ще взима почти двойна заплата

Трима тежко пострадали при катастрофа край Добрич

Двама загинали при тежка катастрофа в Добрич

Справедливост за убития мъж от психично болен: Жители на Добрич излизат на протест

Удължават срока на грипната епидемия в област Добрич

Обявиха грипна епидемия в област Добрич

Години се мъчим да си оправим морската граница с Румъния при Шабла

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com