1500 лева средна заплата - след поне 15 години, казва експерт

43860
1500 лева средна заплата - след поне 15 години, казва експерт
Снимка: БГНЕС

1500 лева ще ни е средната заплата, когато станем като Полша. Тях като ги приемаха в ЕС се говореше – Полша ли влиза в Европа или Европа в Полша. Това заяви председателят на КТ „Подкрепа” Константин Тренчев.

Това изявление беше контрирано от заместник-председателя на БСК Димитър Бранков, който посочи, че никой в Полша „не се е хванал на въдицата валутен борд”. А според бившия социален министър Иван Нейков средна заплата от 1500 лева можем да видим най-рано след 15 години.

Орешарски: Страни, които увеличаваха бързо заплатите, сега страдат икономически

"Работните заплати са фактор за икономическото развитие и заплащането на труда има отношение към него". Това заяви министър-председат...

Истинският механизъм за увеличаване на доходите в България няма – няма връзка между квалификацията на работещия и усилията му, подчерта Нейков в сутрешния блок на Нова телевизия. Вече трета година от Министерството на труда опитват да пробият Министерството на финансите с механизъм по въпроса – не се влагат параметри като квалификация, като инфлация, добави той.

По отношение на обсъжданото увеличение за още шест месеца платено майчинство за отглеждане на дете до 8-годишно дете преките загуби за бизнеса ще са 360 млн. лева, посочи Димитър Бранков. Същевременно Тренчев подчерта, че са българите въпросът с отпуските не е толкова важен, важен е въпросът с парите. Така че нека питаме хората, които могат да създават деца, какво им пречи да го правят – здравни или социални обстоятелства. Само вадим признаци за демографската криза, без да има цялостна политика, каза Тренчев.

Според Нейков предложението на КНСБ за още половин година платено майчинство не може да мине. Той припомни, че като капацитет на образованието жените в България имат по-добри резултати от мъжете. Но от всички ръководни длъжности в българския бизнес само 12% са за жени – защо работодателите странят от дистанционната работа, попита бившият социален министър. Когато усетят, че жена е бременна, уважемите работодатели гледат да се отърват от тях, констатира Тренчев.

По въпроса Димитър Бранков веднага отговори, че работодателските организации направили много за по-гъвкаво трудово законодателство.

Депутатските заплати тръгват устремно нагоре - за и против

Депутатите ще размразят заплатите си – това заяви председателят на парламента Михаил Миков още снощи. Възнаграждението на народни...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика