20% от играчките в търговската мрежа не отговарят на изискванията

16902
20% от играчките в търговската мрежа не отговарят на изискванията

Днес Министерството на икономиката, Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) и Комисията за защита на потребителите (КЗП) започнаха кампания "Коледата безопасна" за изтеглянето на опасни стоки от търговската мрежа.

Целта на проверката бе установяване на безопасността и законосъобразността на играчки в търговската мрежа, попадащи в обхвата на Директива 2009/48/ЕО, респективно - Наредбата за съществените изисквания и оценяване съответствието на играчките (НСИОСИ), които са сред най-атрактивните продукти за коледните и новогодишни празници.

40% от играчките са опасни

40% от играчките, които се предлагат в магазините, съдържат потенциално опасни химикали, включително олово, кадмий и арсен, а различни ...

"Към месец октомври от агенцията са направили над 100 проверки като от търговската мрежа са били изтеглени около 20 стоки, които са потенциално опасни за живота и здравето на децата", констатира непосредствено преди началото на днешната проверка гл. секретар на ДАМТН Валентин Чиликов.

"За опасни се считат всички стоки, които не отговарят на утвърдените параметри за сертифициране. В това число влизат дори стоките, върху които не са изписани указания за употреба и безопасност", заяви зам.-министърът на икономиката Даниела Везиева, която лично участва в инспектирането на търговските обекти.

При проверката се следеше дали играчките имат маркировка за съответствие, инструкция за употреба и специфични предупредителни текстове, технически, химически и физически параметри за безопасност. Проверени общо 78 бр. играчки от различни категории, марки и модели. Несъответствия са открити при 15 от тях, като от тях:

- без предупредителни текстове на български език – 8 броя;

- без обявено наименование и адрес на отговорния икономическия оператор - 6 играчки;

Как са изглеждали играчките в древността

Играчките на древността някои от които на 26 века, представиха в Благоевград. Изложбата в Регионалния исторически музей бе под мотот...

- два продукта със съмнение за оценено съответствие;

- четири играчки с некоректна и нечетлива информация на български език;

- несъответстващи на съществените изисквания за безопасност - 2 броя.

При извършване на проверките на място са направени и измервания на играчки, с портативен анализатор на рентгенова флуорисценция за процентно съдържание на тежки елементи, като олово, кадмий, хром, никел и др. Не е установено наднормено съдържание на посочените в наредбата 19 химически елементи.

Основни изводи:

Играчката "Тамагочи" се завръща

Електронните играчки "Тамагочи", изобретени в Япония, се завръщат за Коледа в Европа, предават световните агенции. Този вид играчки бе...

- по време на проверката не са открити играчки без нанесена маркировка за съответствие.

- все още има играчки (6 броя) върху етикетите, на които не е обявено наименование и адрес на отговорния икономическия оператор.

- значително е намалял процента на играчките с некоректно обозначение на възрастовото ограничение, както и на играчки с нанесена нечетлива информация на български език;

Налага се изводът, че икономическите оператори стават все по-отговорни, пазарът - все по-сигурен, а потребителите - все по-взискателни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com