Ако гоним мигрантите, ще сме с нисък икономически растеж

2758
Ако гоним мигрантите, ще сме с нисък икономически растеж
Снимка: Getty Images/Guliver

Парадоксът от икономическа гледна точка е, че в по-голямата част от Европа е нужна имиграция в дългосрочен план. Населението ни остарява и се нуждаем от имиграция, за да имаме благоприличен икономически растеж в дългосрочен план. Ако това не се случи, то ще имаме нисък растеж на БВП за много дълъг период от време. Това заяви в интервю за Expert.bg Жулиен Марсили, главен икономист на компанията за кредитно застраховане „Кофас Груп".

Марсили направи сравнение с Япония, която има проблем със застаряващото си население. По официални данни към 2014 г. 33% от населението на Япония е над 60 години. 

Икономиката расте с 2.1% тази година, прогнозират от Финансовото министерство

През 2016 г. се очаква растежът на българската икономика да се забави до 2,1% при 3% за миналата. Това ще бъде резултат от по-умерено н...

"Проблемът обаче е краткосрочен – имиграцията създава социални тревоги, някои са оправдани, други не", каза икономистът по отношение на миграцията към Европа, породена от кризите в Украйна и Сирия и последващата бежанска вълна.

"Сега въпросът е каква ще е политиката в отговор на имиграцията. Ако отговорът на Европа е да се затворят границите, това ще има дългосрочно негативен ефект върху растежа на БВП, защото ние е се върнем към времето от преди 30 години, когато започнахме с единния пазар", заяви Жулиен Марсили. По думите му може да говорим за негативен ефект дори в следващите 5-10 години в момент, когато много икономически сектори се нуждаят от работна ръка.

"В България населението остарява, а пазарът на труд става по-взискателен към навлизащите на него", каза вчера по време на конференцията на "Кофас" вицепремиерът и министър на социалната политика Ивайло Калфин, говорейки за средата на труд у нас и в Европа. По думите му средносрочните прогнози до 2020 г. предвиждат значително нарастване на работните места със средно и висше образование. Същевременно в България малко под половината записани в бюрата по труда са хора с ниска квалификация, посочи Калфин. Той обясни, че това ще е проблем в бъдеще за страната и ще породи социални проблеми, маргилизация и трудности за бизнес.

"Много са факторите, които променят средата на труда", каза Ивайло Калфин, отбелязвайки новите технологии, глобализацията и други. Има мозъци, които изтичат, работна ръка, която се мести от един континент на труд, мобилността е много висока, каза още той.

Експерти: Турция запазва добра икономическа стабилност

Икономиката на Турция ще отчете растеж от 3,6% през 2016 г. като запазва сравнително добра икономическа стабилност. Това предвиждат от ...

По последни данни на Националния статистически институт (НСИ) с над 48 000 души е намаляло населението на България през 2015 г. спрямо 2014 г. В края на миналата година. официално населението е 7 милиона 150 хиляди души. България остава страната с най-висока смъртност в Европа, като продължава процесът на застаряване на населението.

По отношение на краткосрочния икономически растеж на България от "Кофас" са оптимистични и предвиждат той да стигне 2,6% през 2016 г., при прогноза на Министерството на финансите от 2,1%. "Това, което липсва, за да повишим прогнозата пред растежа на държавата, е, че България все още има да се справя с редица структурни проблеми, особено свързани с недостиг на работно ръка и висококвалифицирани специалисти, корупция и инфраструктура. В дългосрочен план, както в много друго, за ускоряване на растежа в България, са нужни структурни реформи, което не е много учудващо", каза Жулиен Марсили.

Какво каза икономистът за развитието на глобалната икономика и цените на петрола четете в Expert.bg.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика