Александър Пулев: Още тази година бизнесът получава 14 млрд. лв. по европрограми

2192
Александър Пулев: Още тази година бизнесът получава 14 млрд. лв. по европрограми
Снимка: БГНЕС

Успяхме да осигурим 14 милиарда лева по структурни фондове и европейски програми за бизнеса. Тези пари ще са налични до края на тази година, а не както беше първоначалния план - в началото на следващата. Това заяви пред Нова телевизия министърът на иновациите и растежа Александър Пулев.

Той отбеляза, че се връща от Риад изморен, но много щастлив.

"Показахме новото лице на българската икономика и на българската дипломация. Отиваме със самочувствие и проектна готовност. Представяме приоритети на базата Визия 2030. Това е държавният документ на Саудитска Арабия, в който се посочват всички приоритетни оси. Ние си свършихме домашното. намерихме допирни точки и ги презентирахме", обобщи министърът по повод международния форум с българско участие в Саудитска Арабия тази седмица

Става дума за темите транспорт, логистика, дигитална свързаност, високи технологии, роботика, производство на части за автомобили.

Министър Пулев: 50 млн. лв. се инвестират в завод за електрически велосипеди край Пловдив

Компания за производство на електрически велосипеди ще инвестира 50 млн. лв. в нов завод край Пловдив. Това обяви служебният министър н...

Пулев изтъкна, че в Европа от десет автомобила девет имат компоненти, произведени в България. По негови думи това са инвестиции, които скоро ще потекат към страната ни.

"Ние не сме в бизнеса само да си подписваме меморандуми. Ние сме хора на действието. Служебният кабинет е кабинетът на действието и го доказахме", подчерта той.  

Запитан дали политическата нестабилност не изпраща лош сигнал на инвеститорите, Пулев увери, че ще бъде направено всичко, за да се осигури нужната приемственост.  

"Не трябва да се къса кредитът на доверие, особено с инвеститори от Близкия изток, но това, което чуваме от инвеститорите, е, че те виждат в наше лице и в това на президентската администрация един "оазис на спокойствие и устойчивост". Иначе те нямаше да инвестират от ценното си време, за да разговарят с хора от служебния кабинет", отбеляза той.

По негови думи служебният кабинет е готов да подпомогне депутатите при обсъждането на проектозаконите за следващите плащания по Плана за възстановяване и устойчивост.

Министърът на иновациите: Банката за развитие трябва да прави повече за бизнеса

Министърът на иновациите и растежа Александър Пулев посочи, че Българската банка за развитие (ББР) трябва да прави повече за бизнеса и ...

Пулев призова депутатите да използват капацитета на служебния кабинет.

"Всички дърпаме в една и съща посока. Да използват нашата експертиза. Ще направим всичко възможно законопроектите да бъдат приети", подчерта той и настоя за здрав разум и добра воля от страна на народните представители. Според него теоретично е възможно всички тези закони да бъдат приети до края на годината

Бизнесът в България ще получи 14 милиарда лева по структурните фондове и европейските програми. Пеканов посочи, че тези пари ще стигнат до хората през следващия програмен период.

 "Понеже сме кабинетът на действието и на ускорението, защото тези средства се очакваше да се канализират в началото на следващата година, ще успеем те да са на разположение още в рамките на настоящата година. Вече има отворени програми, по които бизнесът може да кандидатства", изтъкна Пулев.

Още: Атанас Пеканов: Референдум за еврото би било грешно решение

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Експерт за отложената либерализация на тока: Не смятам, че ще плащаме повече

Решено: Служебният министър трябва да предоговори договора с "Боташ" (ВИДЕО)

Кои са най-устойчивите градове в Европа и в света?

Кабинетът отпусна парите за компенсиране на сметките за ток на училища, детски градини и църкви

Шринкфлацията застигна супермаркетите в тази европейска страна

Идва американското ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй"

Европа има нужда от два нови атомни реактора на година

На първо четене: Отлага се пълната либерализация на пазара на ток

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 13.04-19.04.24

АПИ загуби дела за стотици милиони левове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com