Американска фирма за рециклиране на самолети създава 600 работни места у нас

11055
Американска фирма за рециклиране на самолети създава 600 работни места у нас
Снимка: БГНЕС

Постъпило и инвестиционно намерение за концесия на летището в Горна Оряховица. Това обяви министърът на транспорта Ивайло Московски по време на блицконтрола в Комисията по транспорт, информационни технологии и съобщения, съобщи БГНЕС.

Компанията е американска и иска да създаде допълнителна производствена база за рециклиране на самолети. Инвеститорът е поел ангажимент за създаване на 500-600 работни места, както и ангажимент за инфраструктурата да функционира като летище.

Московски: До края на 2015 г. трябва да усвоим 1 млрд. лв. по ОП "Транспорт"

До края на 2015 г. трябва да усвоим 1 млрд. лева по Оперативна програма "Транспорт" 2007-2013 г. и призовавам всички бенефициенти да ...

Предстои анализ на предложението, а след това, най-късно до месец, то ще бъде внесено в Министерския съвет.

Към момента са усвоени 76% от средствата по ОП "Транспорт", обяви още министърът. Според Московски въпреки възникналите проблеми, процентът е сравнително висок и до края на годината той може да нарасне.

Що се отнася до проблемите около летище "София" транспортният министър посочи, че проблемите са няколко. Единият от тях е свързан с неизплатени задължения от близо 50 млн. лв. на авиокомпанията "България ер". Московски обяви, че преди 2 седмици е подписано споразумение с погасителен план и 10 млн. лв. от задълженията към летището са изплатени.  27 млн. лв. на летище "София" пък са останали блокирани в КТБ.

До месеци трябва да приключи и процедура, свързана с арбитражно дело, по което летището е осъдено да заплати 42 млн. долара. То е заведено във връзка със строеж на писта.

Транспортното ведомство чака инвеститор за летищата в София и Пловдив

Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията има идея да предложи Летище "Пловдив" на концесия, очакваме д...

Московски припомни, че столичното летище е включено в концесионния план и изрази надежда, че ще се намери добър инвеститор.

От отговорите на министъра стана ясно, че изграждането на АМ "Струма" по дефилето на реката ще струва 800 млн. лв., но търси възможност за по-леко преминаване, което ще намали разходите наполовина. Спестените пари пък ще дават възможност за изграждането на АМ "Хемус" с бюджетни средства.

Московски заяви още, че е проведена среща с всички кредитори на БДЖ. Представено е предложение за 7-годишно разсрочване на задълженията, но все още няма официален отговор от кредиторите. "Преговорите бяха тежки, а банките – изключително агресивни, но самите кредиторите също нямат интерес дружеството да бъде поставено в несъстоятелност. Ние плащаме с голямо закъснение, но правим всичко възможно да влезем в нормалния ритъм", обясни той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика