Американският Forbes обяви братя Домусчиеви за първите български милиардери

14887
Американският Forbes обяви братя Домусчиеви за първите български милиардери
Снимка: БГНЕС

Най-престижното американско бизнес издание Forbes посвети подробна статия за българските предприемачи Кирил и Георги Домусчиеви, като заглавието й е “Запознайте се с първите милиардери в България, които изградиха глобална фирма за здравеопазване на животните от София до Небраска”. Състоянието на собствениците на Лудогорец е изчислено на 4,2 милиарда долара.

Миналата година милиони хора, работещи от вкъщи, предизвикаха бум в купуването на домашни любимци, който повиши продажбите и печалбите на компаниите, продаващи играчки за дъвчене. Пандемията също така поднови фокуса върху потенциала за болести, предавани от животни, както и резистентността към антибиотици от замърсена храна, стимулирайки световния здравен сектор за животновъдство на стойност 20 млрд. долара.

Един от победителите е базираната в България Huvepharma в София, шестата по големина фирма за животновъдство в света, с операции, простиращи се от фабрика за ваксини в Линкълн, Небраска, до фармацевтичен завод в Северозападна Италия. Основен производител на ветеринарни лекарства и ваксини, както и добавки за фуражи за добитък, Huvepharma отчете приходи от 658 млн. долара през 2020 г., което е с 21% повече от 2018 г., съобщава българското издание на Forbes, цитиращо американското.

Това помогна на собствениците ѝ – братята Кирил и Георги Домусчиеви – да станат първите милиардери в България. Кирил беше обявен и за почетен гражданин на Небраска през 2019 г. заради инвестициите на Huvepharma в щата Корнхъскър, пише американският Forbes в статията, посветена бизнеса на братя Домусчиеви.

„От невзрачна офис сграда в българската столица София братя Домусчиеви изградиха своята многомилиардна империя, като приватизираха държавни фирми и ги разшириха. Започвайки с падането на комунизма през 90-те години на миналия век, двамата братя превърнаха поредица от инвестиции в тези приватизирани фирми, включително Huvepharma, в състояние от приблизително 4.2 милиарда долара, което влагат още в недвижими имоти и футбол“, продължава статията.

Като нарича братята българските барони, американският Forbes, публикува графика със собствеността им из България и изчислява, че Кирил Домусчиев (52) и по-малкият му брат Георги (49) имат състояние от по 2.1 млрд. долара, съставено от равни дялове в съвместния им конгломерат Advance Properties, плюс пари от минали продажби и дивиденти.

Следващият най-голям актив на Advance след Huvepharma, който съставлява 77% от богатствата на братята, е 70% дял във фирмата за превоз на насипни товари Navibulgar. Този бизнес също се възползва от смущения, предизвикани от пандемията. Цените на стоки като стомана и въглища се покачиха заради затрудненията в корабоплаването в целия свят, което доведе до покачване на приходите за компаниите, които транспортират стоки в насипно състояние. Очаква се продажбите на Navibulgar да нараснат със 78% тази година до 281 млн. долара.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com