Ананиев за Бюджет 2021: Не раздаваме предизборни пари, здравеопазването е приоритет

2369
Ананиев за Бюджет 2021: Не раздаваме предизборни пари, здравеопазването е приоритет
Снимка: Министерски съвет

Този бюджет е много по-различен от всички останали досега. Той се направи в безпрецедентна ситуация, в която всички държави акумулираха всичките си средства за борба с пандемията. Това каза пред Нова тв Кирил Ананиев, бивш здравен и настоящ финансов министърв кабинета "Борисов 3" за Бюджет 2021.

Според него всички критики по отношение на предложеното от Министрерство на финансите са неоснователни. "Това са изказвания в първите 24 часа. Всички, които се изказаха, не са имали възможност да прочетат напълно средносрочната актуализирана прогноза в Бюджет 2021, където е даден отговор на всички тези въпроси."

Кирил Ананиев: Няма популизъм и предизборни обещания, Бюджет 2021 е антипандемичен

„Прибързано се направиха изводи за средносрочната бюджетна прогноза. Тя беше разработена в безпрецедентна ситуация. В бюджета има...

В такъв момент е нормално да има разхлабване на фискалната позиция. Въпросът е къде да отидат средствата. В проектобюджета за 2021 г. преследвахме три неща. Първото е да осигурим средства за борба с пандемията – над 3 млрд. лева. На второ място, ако бюджетът е предизборен, нямаше да продължим политиките, заложени в управленската програма. На трето място – така правим балансите, че след отпадане на пандемията да се върнем на онези целеви нива във фискалния бюджет. Несериозно да се говори, че бюджетът е предизборен и че се раздават пари "на калпак", заяви Ананиев.

Бюджетът е направен така, че ако ГЕРБ продължи да управлява, независимо в каква конфигурация, ще бъдат изпълнени всички заложени в бюджета мерки. Ако дойде друго правителство, също няма да има проблем да изпълни бюджета. Затова премиерът каза, че бюджетът е следизборен, а не предизборен, подчерта финансовият министър.

Здравеопазването е приоритет в Бюджет 2021

"Това е един от приоритетите на правителството за следващата година. За първи път здравеопазването ще има над 6,5 млрд. лв. ресурс, което означава увеличение с около 780 млн. лв. – това е близо 12%. Това не е просто изливане в една куха система. Вътре има конкретни приоритети и цели , които преследваме. Вътре е увеличението на заплатите на хората на първа линия, вътре са предвидени средства за дезинфектанти и всякакви предпазни средства, за телефона 112 – той е остарял като техника, ще променим философията му. Осигурени са парите за детската болница. Да не кажа, всички необходими средства за борба с пандемията са осигурени на 100%.", обясни Ананиев.

Петър Чобанов: "Бюджет 2021" е раздаване на калпак

Трудно можем да наречем Бюджет 2021 "антикризисен бюджет". По – скоро е бюджет, при който виждаме едно раздаване на калпак. Това ...

За заплатите на лекарите и медицинските сестри: "Това е един стар проблем, десетилетия, в които не е нарпавена крачка за решаването му. Бюджетът само определя финансовата рамка, а политиката по отношение на ресурсите в системата се прави от ресорния министър. Аз като станах министър на здравеопазването едно от първите неща, което направих беше да помоля образователният министър да се увеличи броя на студентите с висше медицинско образование – от 1000 на 1500. В това число и на лекари и за среден медицински персонал. Започнахме да я реализираме, надявам се след години да има отражение.", отговори Ананиев.

"Заплатите наистина са сравнително ниски в България и много по–ниски от страните в Централна Западна и Северна Европа. Това може да стане единствено и само през модела за финансиране на лечебните заведения, не може да стане през разпореждане на кабинета.", обясни още той.

"Снощи разговаряхме с д-р Маджаров и БЛС, следващата година тези пари за увеличението на заплатите в сектора ще са налични в Касата. Те не са финансисти хората, имаше неразбиране на процесите.Този ресурс, предвиден с решение на правителството, ще бъде наличен в НЗОК, така че да се достигнат основните заплати по колективния трудов договор – 900 или 950 лв за медицинска сестра според отделението, в което работи и 1150 лв. за лекарите.", обясни още Ананиев.

Ще се върнат ли 30 000 сестри с това? "Това все пак е трайна политика на правителството. Основно увеличението , както и за бюдет 2021, в здравеопазването отива за увеличение на заплатите за медицински и немедицински персонал. И вече заработвайки ги, ръководството на лечебното заведение само преценява каква да е неговата политика по доходите в това заведение.", каза той.

Николай Василев с унищожителен анализ: "Бюджет 2021" е изцяло предизборен, няма нищо за кризата в него

"2021 – бюджет на хаотичните разхищения" с тази табела в студиото на btv се появи Николай Василев, бивш икономически министър на ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

ПОК „Доверие” увеличава пенсиите на своите клиенти за трета поредна година

Евтим Милошев: Бизнесът в туристическия сектор е водещ и ние трябва да го подпомагаме по всякакъв начин

Рокади в АЕЦ "Козлодуй" и "Мини Марица -изток"

България е в челната тройка на ЕС по спад на промишленото производство

Превозвачите: Над милиард са директните загуби за българската икономика от неприемането ни в Шенген

Инфлацията в България се забави до близо 3-годишно дъно

Държавата обяви колко търси от "Лукойл" за свръхпечалба през март

Ще се навакса ли изоставането в събираемостта на бюджета? Говори бивш социален министър

Гърция купува фотоволтаични паркове в България

Николов: Заради корупцията в енергетиката плащаме милиарди през сметките си за ток, парно и вода

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика