Ангъс Дийтън с Нобелова награда за икономика за анализите за бедността и благосъстоянието

4980
Ангъс Дийтън с Нобелова награда за икономика за анализите за бедността и благосъстоянието
Снимка: Getty Images/Guliver

Британецът Ангъс Дийтън е тазгодишният носител на Нобелова награда за икономика. Това съобщи официално Шведската кралска академия на науките.

Дийтън е професор по икономика и външна политика в университета в Принстън и известен със своите разработки в областта на здравето, благополучието и икономическото развитие. 

Светлана Алексиевич е носителят на Нобеловата награда за литература за 2015 г.

Нобеловият комитет обяви тазгодишния носител на Нобеловата награда за литература. Това е 67-годишната беларуската писателка Светлана Ал...

Отличието е връчено на Ангъс Дийтън заради неговия принос в трансформацията на микро- и макроикономиката и икономиката на развитието и анализите му в областта на потреблението, бедността и благосъстоянието, пише в официалното съобщение на Комитета, присъждащ Нобеловите награди.

"За да се изработи икономическа политика, която насърчава благоденствието и намалява бедността, първо трябва да разберем отделния потребителски избор. Повече от всеки друг Ангъс Дийтън е подпомогнал това разбиране. Чрез свързване на детайлния индивидуален избор и обобщени резултати, неговите изследвания са помогнали да се трансформират областите на микроикономиката, макроикономика, както и икономиката на развитието", пише в съобщението на Нобеловия комитет.

През последните няколко години 69-годишния Дийтън е най-споменавания икономист в академичните среди, когато се говори за намаляващите заплати и потребителско търсене. В свое изследване в периода 2008-2009 година, Дийтън заедно с израелския психолог и нобелов лауреат по икономика Даниъл Канеман изчислява, че 75 000 долара е магическата сума, която кара хората да се чувстват удовлетворен от живота, ако я получават като годишна заплата. Проучването е направено за САЩ. Според резултатите от него има пределно количество пари, след което няма реално увеличаване на чувството за щастие.

Миналата седмица в петък Нобеловата награда за мир отиде при Тунизийския комитет за национален диалог заради приноса му към създаването на демокрация в Тунис след Жасминовата революция през 2011 година. Нобеловата седмица започна с наградата в категория медицина и физиология, която отиде при трима изследователи за техните открития в борбата срещу инфекции, причинени от кръгли червеи и срещу малария.

Възстановяване на увредена ДНК донесе Нобелова награда на трима учени

Тази година Нобеловата награда за химия отива при трима учени - Томас Линдал от Швеция, Пол Модрих и Азиз Санкар от САЩ за тяхното общо...

Първата Нобелова награда е връчена през 1901 година, пет години след смъртта на Алфред Нобел. Годишните церемонии в Стокхолм и Осло, на които лауреатите получават наградите си, се провеждат на 10 декември, на годишнината от смъртта на Нобел.

Сумата на Нобеловата награда тази година е 8 милиона шведски крони (953 000 хиляди долара).

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика