Нобеловата награда за мир отиде в Тунис

8621
Нобеловата награда за мир отиде в Тунис
Снимка: Getty Images/ Guliver

Нобеловата награда за мир тази година отива при Тунизийския комитет за национален диалог заради неговия принос към създаването на демокрация в Тунис след Жасминовата революция през 2011 година, предаде БГНЕС.

Днес (9 октомври) е петият ден от т. нар. Нобелова седмица, в която стават известни носителите на престижното отличие. В понеделник беше връчена наградата в категория медицина и физиология, която отиде при трима изследователи за техните открития в борбата срещу инфекции, причинени от кръгли червеи и срещу малария.

Дават Нобела за мир на Меркел?

Заради своята позиция спрямо бежанците германският канцлер Ангела Меркел е сред основните претенденти за получаване на Нобелова наград...

Нобеловата награда за физика беше връчена във вторник на Такааки Каджита и Артър Макдоналд за тяхното откритие на вибрациите на елементарната частица неутриното, които показват, че то има маса.

В сряда отново бяха отличени трима учени този път в категория химия – Томас Линдал, Пол Модрих и Азиз Санкар за тяхното общо изследване върху механизмите за възстановяване на ДНК.

Четвъртък беше денят на Нобеловата награда за литература, която отиде при писателката Светлана Алексиевич от Беларус, чиито творби са основани на сбор от различни интервюта и обхващат теми като Втората световна война, Чернобил и войната в Афганистан.

Следващият понеделник – 12 октомври, се очаква да бъде даден и призът в категория икономика.

Връчиха Нобеловата награда за мир на Малала и Кайлаш Сатярти

Пакистанското момиче Малала Юсуфзай получи Нобеловата награда за мир, като на 17 години стана най-младият лауреат на престижното отличи...

Първата Нобелова награда е връчена през 1901 г., пет години след смъртта на Алфред Нобел. Годишните церемонии в Стокхолм и Осло, на които лауреатите получават наградите си, се провеждат на 10 декември, на годишнината от смъртта на Нобел.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com