Асен Агов и Румен Петков заговориха в един глас за енергетиката

28358
Асен Агов и Румен Петков заговориха в един глас за енергетиката
Снимка: БГНЕС

Опитът за раздържавяване на естествените монополи не носи добро, ако няма независим и много добър регулатор. Това каза Асен Агов относно заложеното в новата енергийна стратегия условие да има приватизация на 49% от енергийния сектор на България.

Според Румен Петков изтеклата информация е съвършено съзнателно пусната, за да се види общественото мнение. Търси се начин да се префокусира вниманието на обществото, каза бившият вътрешен министър пред БНТ.

Румен Петков: ДАНС неглижира закона заради Христозов, уведомявам ЕК

Неспособността на правителството да защити българския национален интерес е толкова грозна, колкото зависимостта на премиера от Делян Пе...

Първият въпрос е да се реши как да се справим с 3 млрд. лева задължения в енергетиката, ако е точно така, защото нямаме отчетите на НЕК, подчерта Петков. Трябва да се направи оценка и да се търси отговорност. Не може да имаш печеливша атомна централа, печеливш ТЕЦ „Марица Изток 2”, а сега да говорим за загуби. Споделям мнението на г-н Агов, че частните монополи са по-лоши от държавните. Това се нуждае от широк и експертен дебат, а не да се подхвърлят неща на час по лъжичка.

На стратегиите сме царе – да си спомним, че в тази от 2011 година е писано да има изграждане на нови ядрени мощности. Но първият въпрос е какво правим с пети и шести блок в АЕЦ „Козлодуй” – не усещам това да е приоритет на сегашното правителство. Докато ние се мотаем, в Турция вече решиха да правят осем нови реактора, посочи Румен Петков.

От своя страна Асен Агов посочи, че ДСБ, докато той е бил водеща част в партията, винаги са държали седми блок в АЕЦ „Козлодуй” да е алтернатива на „Белене”. Доколкото знам, един блок в „Козлодуй” е много по-евтин от един евентуален блок в „Белене”, каза той.

Според Румен Петков преговорите за седми блок на АЕЦ „Козлодуй” не се водят при спазване на законовите процедури. Да не говорим, че там ще работи реактор, който досега не е работил никога – AP1000. Нека обаче е ясно какви са параметрите на преговорите – има ли, няма ли държавни гаранции, кой ще ги плаща, посочи бившият вътрешен министър.

НЕК е с 338 млн. лева загуба през миналата година?

Рекордно висока за последните 5 години загуба от 338 млн. лв. е натрупала държавната Национална електрическа компания (НЕК) през 2013...

По отношение на „Южен поток” и Агов, и Петков попитаха защо има 2 млрд. евро разлика в цената на българската отсечка. Как стигнахме от 1,5 млрд. евро до 3,5 млрд. евро, попита Петков и даде пример, че „Северен поток” струва 7,5 млрд. евро при преминаване през Балтийско море, а в България ще се строи на равнинен терен.  В случая с нашите 2 млрд. евро говорим за корупционна практика – тези пари реално ги няма, посочи Агов.

АБВ няма да се върне при БСП, за да помогне на партията-майка,  заяви категорично бившият вътрешен министър Румен Петков на въпрос за бъдещето на оформящата се нова лява партия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика