Азербайджан ни дава газ от 2019 г.

19187
Азербайджан ни дава газ от 2019 г.

От 2019 г. България ще получава природен газ и от Азербайджан. В Баку девет европейски компании, сред които и нашата "Булгаргаз", подписаха договори с консорциума "Шах Дениз 2" за закупуване на синьо гориво, съобщи за "Стандарт" изпълнителният директор на родното дружество Димитър Гогов.

Нашият контракт е със срок от 25 години, през които ще получаваме от Азербайджан по 1 млрд. куб. метра газ на година. Първите доставки ще могат да започнат най-рано през 2019 г. С подписания договор за първи път реално се диверсифицират източниците и трасетата за доставка на синьо гориво за българския пазар.

ЕК съди България за газовите връзки

Европейският съд в Люксембург започна изслушванията по делото на Европейската комисия срещу България заради липса на двупосочни газов...

Паралелно това доведе до разширяване на търговския портфейл на "Булгаргаз" и повишаване сигурността на доставките на природен газ за българските потребители. Самите доставки най-вероятно ще бъдат осъществени чрез газопровода TAP, към който страната ни ще се свърже чрез междусистемните връзки с Турция и Гърция.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика