БАБХ ще унищожи над един тон храни от Великден

1144
БАБХ ще унищожи над един тон храни от Великден
Снимка: БГНЕС

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) извърши 4046 засилени проверки извън текущия официален контрол в периода от 27 март до 17 април във връзка с Великденските празници, съобщиха от агенцията. Проверките са обхванали обектите за производство и търговия с храни, пакетиращи центрове за яйца, складове за търговия на едро с храни, заведения за обществено хранене и търговски обекти за търговия на дребно, пазари и борси в цялата страна.

БАБХ ще прави двойна проверка на вносните месо и яйца за Великден

Целта на проверките е била установяване съответствието на производство и търговия на традиционно предлаганите за Великден храни (агнешко месо, козунаци, яйца, включително боядисани яйца, пресни зеленчуци и други), както и боя за яйца. В производствените обекти, търговската мрежа и заведенията за обществено хранене е акцентирано на произхода, сроковете на годност и условията на съхранение на използваните суровини и храни, придружаващите документи, наличие на здравна маркировка, включително цвета на маркировката на трупното агнешко месо, наличие на документи за произход и безопасност на храните и други.

Хванаха 33 тона съмнително месо от Северна Македония

Откриха 33 тона съмнително месо от Северна Македония. То е получено с редовни документи, но тъй като е замразено, са взети проби за ми...

Част от проверките са извършени с представители на регионалните подразделения на Комисията за защита на потребителите (КЗП), Министерството на вътрешните работи (МВР) и Националната агенция за приходите (НАП). При проверките са установени някои несъответствия, за които са издадени 24 акта за административно нарушение и 137 предписания.

От БАБХ посочват, че възбранени и насочени за унищожаване са 1406 кг храни от животински произход заради липса на етикет на български език, с изтекъл срок на годност, без информация върху етикета за произход и срок на годност, без придружаващи документи; 60 броя яйца с изтекъл срок на годност и 200 л сурово мляко с неясен произход. Също така 23,8 кг храни от неживотински произход и 23,38 л плодови сокове без етикет на български език, с изтекъл срок на годност. 36 броя яйца са спрени от реализация и са насочени към доставчика с цел преетикетиране, поради липса на информация за клас и код на производителя.

Временно затворени са 5 обекта във Варна, Враца, Кюстендил и София, като нарушенията са лошо хигиенно състояние на обекта, извършване на нерегламентирана дейност и извършване на дейност в нерегистрирани обекти.

На 11 април т.г. при извършена съвместна проверка с Министерството на земеделието и НАП на предприятие за месодобив и месопреработка в област Кърджали е установено недоказване на ефективна проследяемост при дистрибуцията на месото и представяне на заблуждаваща информация относно произхода му. В обекта по време на проверката са констатирани налични 32 092 кг замразено агнешко трупно месо от Република Северна Македония. То е поставено под забрана и са взети проби за микробиологично изследване и доказване на съответствие и безопасност с последващо насочване за преработка. Резултатите не показват наличие на несъответствия. На бизнес оператора е връчено предписание и два акта, както и заповед за спиране на дейност внос и дистрибуция на месо от дребни преживни животни (ДПЖ) от трети страни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

КРИБ: С промените при рекламата на хазарта ще настъпят трайни неблагоприятни последици

Инфлацията в най-голямата икономика в Европа изненадващо се ускорява

Нов директор на Агенцията по кадастър

Кофас: В България за първи път от години намаляват фалитите

"Булгаргаз" очаква по-ниска цена на газа за май

Бившият директор на “Ел Би Булгарикум” твърди, че сегашното ръководство е с изтекъл мандат

Удар по свободата на медиите: Журналист за ефекта от забраната на реклама на хазарт

Радев се намеси: Вето върху текстове на Закона за инвестициите

Отлагането на либерализацията на тока ще ни коства милиарди от Европа: Говори Атанас Пеканов

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика