Бивш директор на БДЖ: Мисля, че и сега помощната система в някои жп участъци не работи

7312
Бивш директор на БДЖ: Мисля, че и сега помощната система в някои жп участъци не работи

И в момента мисля, че помощната система, която се сочи за основна причина за влаковата катастрофа при Калояновец преди почти година, не работи. Това заяви бившият изпълнителен директор на БДЖ Християн Кръстев пред Actualno.com.

Дотук по случая ръководството на БДЖ поддържа официално версията, че загиналият 38-годишен машинист Венко Тодоров и 42-годишният му колега  Христо Тиляшев са пропуснали два предупредителни светлинни семафора. Още тогава обаче колегите на двамата заявиха, че в този участък автоматичната система за предупреждение не работи. А разследване на Нова телевизия хвърли съмнение дали следствието не работи с подправено доказателство. Журналистическо разследване показа, че липсват данни за две минути от времето на катастрофата в скоростомерната лента.

Московски инспектира гара след гара, заканва се да няма милост за закъснения с работа

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски заедно с кмета на община Бургас Димитър Николов н...

Сега и Кръстев, в качеството си на човек, познаващ кухнята на БДЖ, каза същото пред Actualno.com. "И в момента мисля, че помощната система не работи, защото по тези трасета продължават да се извършват ремонти. Ако обаче персоналът изпълнява задълженията си, проблеми няма да има и няма да има страх от катастрофи", каза Кръстев.

Християн Кръстев засегна и въпросите за бъдещето на БДЖ и НКЖИ, за програмата за оздравяване на двете структури, както и за евентуалната приватизация на „Товарни превози”. Кръстев сподели какви компании ще участват в приватизацията, но се въздържа от имена. За всичко това – четете пълното интервю с бившия изпълнителен директор на БДЖ тук.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика