Бивш енергиен министър: Имах очаквания кабинетът да прояви смелост и да покаже реалното състояние на сектора - това не се случи. Знам защо

2395
Бивш енергиен министър: Имах очаквания кабинетът да прояви смелост и да покаже реалното състояние на сектора - това не се случи. Знам защо
Снимка: Министерство на енергетиката

Решението в последните дни на сглобката да се покрият дълговете на "Топлофикация - София" с парите на всички българи е странно. Столична община е принципал на дружеството, откъде на къде едно дружество в София ще се капитализира с пари на всички хора от България? А софиянци могат да се топлят и по друг начин - климатици, пелети. Това е и изкривяване на пазара.

Това обяви в ефира на БНР бившият министър на енергетиката в кабинета Петков Александър Николов. Поводът за думите му е решението на правителството в оставка да отпусне 1,6 млрд. лв. по бюджета на енергийното министерство за изкупуване на дълговете на "Топлофикация-София" към БЕХ и "Булгаргаз".

Според Николов правителството в оставка не е направило достатъчно, за да покаже проблемите в сектора и на свой ред е довело до нови проблеми. "Аз имах огромни очаквания, че настоящият кабинет ще има смелостта да покаже реалното състояние на сектора, което завари. И това не се случи и защо не се случи? Аз имам отговор. Това, че се премълчаха проблемите, ще създаде политически проблем на изборите на тези, които ги премълчаха", коментира Николов.

Още: Министър Радев: Няма опасност за цените на тока за бита

Според него са натрупани нови проблеми, като общият резултат е, че България от нетен износител на ток се е превърнала в нетен вносител. Според Николов за това са допринесли забавените инвестиционни програми на дружествата, забавените пари по Националния план за възстановяване и устойчивост, неефективното управление на дружествата под шапката на БЕХ.

Николов отрече категорично отправяните към него обвинения за източване на енергетиката.

„В периода от втората половина 2021 г. досега от енергетиката са иззети 5,4 млрд. и са насочени към държавния бюджет“, заяви Николов. Той допълни, че може лесно да се проследи за какво са използвани парите на фонд “Сигурност на енергийната система” и за какво са изплащани компенсации.

Още: Дефицит и по-скъп ток: Поредно разобличение на мантра на Делян Добрев и ГЕРБ

Според Николов в много тежко положение е и “Булгаргаз”. Това се дължи на начина на сключване на договорите по текущи доставки. Политическите субекти, които твърдят, че са некорумпирани и прозрачни, се изплашиха да го публикуват. Създаде се комисия, която не произведе нищо. И не се правят стъпки да се предоговори или преразгледа“, каза още Николов.

"В последните 3 години енергетиката се използваше само като политическа дъвка и то по време на война. Мълчанието на политическия елит показва приятно съглашателство, независимо, че симулират война помежду си. Цената се плаща от хората", каза още бившият министър на енергетиката в кабинета на Петков.

Снимки: БГНЕС

Още: Николов за Пътната карта на „Турски поток“: Който и да я е подписал, отговорност носи ГЕРБ

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Окончателно: Забрана на рекламата на хазарт във всички медии

Украинската помощ за земеделците и животновъдите е налице, твърди служебното правителство

АЕЦ "Козлодуй" започва работа с американското гориво, ето как ще се случи

Промяна и улеснение за обезщетенията за безработица

Решено: Алтернативният данък за гъбарите остава

Инфлацията в еврозоната: Стабилна и през април

eMAG: Преди Великден българите се грижат за домовете, градините и добрата си форма

На комисия: Отпадна алтернативният данък за гъбарите

Икономист каза какви ще са щетите за бюджета от забраната на рекламата на хазарт

Новите блокове на АЕЦ "Козлодуй": Свършеното досега

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика