Бизнес климатът у нас се подобрява във всички сектори

1126
Бизнес климатът у нас се подобрява във всички сектори
Снимка: iStock

Очакванията на представителите на българския бизнес за развитието на техните предприятия през идните месеци се подобряват през ноемри във всички изледвани сектори. Основните предизвикателства пред бизнеса си остава несигурната икономическа среда и липсата на достатъчно работна ръка.

През ноември 2022 г. общият показател на бизнес климата се покачва с 3.5 пункта в сравнение с предходния месец, като ръст на показателя е регистриран във всички наблюдавани сектори - промишленост, строителство, търговия на дребно и услуги, сочи редовната бизнес анкета на Националния статистически институт.

Промишленост

Съставният показател „бизнес климат в промишлеността“ се увеличава с 0.8 пункта, което се дължи на по-благоприятните оценки и очаквания на промишлените предприемачи за бизнес състоянието на предприятията. Подобряват се и прогнозите им за производствената активност през следващите три месеца.

Несигурната икономическа среда и недостигът на работна сила остават основните пречки за дейността на предприятията, макар през последния месец да се отчита намаление на негативното им влияние.

Българският бизнес с по-оптимистични очаквания за 2023 г. спрямо компаниите в Европа

Очакванията на мениджърите относно продажните цени в промишлеността през следващите три месеца са в посока на увеличение.

Строителство

През ноември съставният показател „бизнес климат в строителството“ се повишава с 2.2 пункта. Оценките на строителните предприемачи за настоящото бизнес състояние на предприятията се подобряват, като и очакванията им за следващите шест месеца са благоприятни. Същевременно анкетата регистрира и известно увеличение на получените нови поръчки през последния месец.

Най-сериозните проблеми за развитието на бизнеса продължават да бъдат несигурната икономическа среда, цените на материалите и недостигът на работна сила.

По отношение на продажните цени в строителството 49.4% от мениджърите предвиждат те да се повишат през следващите три месеца.

Търговия на дребно

Съставният показател „бизнес климат в търговията на дребно“ се покачва с 8.7 пункта, което се дължи на оптимистичните оценки и очаквания на търговците на дребно за бизнес състоянието на предприятията. Прогнозите им за обема на продажбите и поръчките към доставчиците през следващите три месеца също се подобряват.

Основните фактори, ограничаващи дейността в сектора, остават несигурната икономическа среда, конкуренцията в бранша и недостатъчното търсене, като през последния месец се наблюдава засилване на отрицателното им въздействие.

Бизнес климатът у нас се влошава заради икономическата несигурност

Икономическата несигурност и липсата на достатъчно работна ръка си остават основните предизвикателства пред българския бизнес, сочи най...

Оценките на търговците на дребно относно продажните цени през последния месец са в посока на увеличение, като 31.3% от мениджърите предвиждат те да продължат да се повишават през следващите три месеца.

Услуги

През ноември съставният показател „бизнес климат в сектора на услугите“ нараства с 5.3 пункта в резултат на благоприятните оценки и очаквания на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията. Позитивни са и мненията им относно настоящото и очакваното търсене на услуги.

Най-сериозните затруднения за бизнеса продължават да са свързани с несигурната икономическа среда, недостига на работна сила и конкуренцията в бранша.

По отношение на продажните цени в сектора на услугите прогнозите на мениджърите са за известно увеличение през следващите три месеца.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Любомир Каримански: Нека за 9 месеца всички цени да се обявят в лева и в евро

НАП в мейл до 500 000 работодатели: Не е фишинг, може да отворите линковете

Израел предлага модерни радари за защита на българското небе (СНИМКИ)

Газът за февруари се очаква да е с 30% по-евтин, парно и ток няма да поскъпват

Защо да изберем къща от контейнери и как вървят цените?

Експерт: Очакваната рецесия в Европа ще бъде много плитка

Животът на два ядрени реактора във Финландия е удължен до 2050 г.

ПП: ГЕРБ оставиха битовите потребители на газ да се справят сами (ВИДЕО)

ОББ и КВС Банк България намаляват таксите за електронни преводи за физически лица

Вижте с колко се е покачила безработицата в Полша през декември 2022 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд ЕООД

IBAN: BG53UBBS80021021528420

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика