Борисов: До седмица-две почваме да строим интерконектора с Турция

1249
Борисов: До седмица-две почваме да строим интерконектора с Турция
Снимка: БГНЕС

Десетилетия наред в България се говореше за диверсификация на думи, в същото време компресорите можеха технологично да прекарват газ само в една посока. Затова усилено строим връзката с Румъния, надявам се и с гръцките тази година да започнем строителството на интерконектора, с Турция може би до седмица - две трябва да започне строежът на интерконектора, а понеделник откриваме новата компресорна станция в Петрич на българо-гръцката граница“, посочи премиерът Бойко Борисов. „Изключително съм благодарен на Европейската комисия, в този свят се оказа, че за да бъдеш силен, за да бъдеш успешен, трябва да имаш отговорни и силни партньори, а ЕК и ЕС в това отношение са най-подходящи“, каза още той, цитиран от БГНЕС.

Интересен факт е, че в момента няма договорено трасе за тръбата от Турция. Всъщност нещата стоят на фаза "предпроектно предложение" - все още няма и ОВОС.

Можем да вземем пари за енергетиката от плана "Юнкер" заради Гърция

България може да участва в плана "Юнкер" с проекта за газов интерконектор с Гърция. Това заяви енергийният министър Теменужка Петкова п...

Съвпадение, ще кажете, но аз съм мнителен и мисля, че конфликтите в много места по света са именно за този оказал се изключително важен за икономиката продукт (бел. ред. - природния газ), който хем щади екологично природата, хем е значително по-евтин от другите горива и дава огромен тласък на икономиката. Затова съм убеден, че рано или късно, когато сме обединени и заедно, ще се намери възможност да се ползва и руският газ и да имаме необходимата диверсификация, за да не се остане в един момент, както на България й се е случвало на студено в някоя зима, изрази гледната си точка Борисов.

Ни най-малко не искам да ме разбирате обратно – считам, че руският газ трябва да се привлича и ползва по правилата, които ЕС е решил и същевременно да си подготвим диверсификация през терминалите за втечнен газ, през свързаността, която различните потоци ще държат, да са гарантирани, че никога няма да останем на студено и да ни се блокира икономиката в един момент. Надяваме се във всички посоки дипломатично да постигаме успех. Заварихме най-скъпата цена в България, сега имаме най-евтината, с преговори, с усилия, с дипломатично, за което разбира се съм благодарен, каза още Борисов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика