Борисов събра работодатели и синдикати, разработват пакет от 40 мерки за 2020 г.

3187
Борисов събра работодатели и синдикати, разработват пакет от 40 мерки за 2020 г.
Снимка: Ива Иванова /Аctualno.com

Бизнесът бойкотира заседанията на Националния съвет за тристранно сътридничество (НСТС), по време на който се съгласуват политиките на държавата и със синдикатите. Работата по адаптиране на законодателство и нововъведения, които да са съобразени с Европейските политики започна да куца и ето какво измисли премиерът Бойко Борисов.

В Министерския съвет се е провела извънредна среща при премиера Бойко Борисов, на която са присъствали "бизнесът" (в лицето на председателите на работодателските организации, включително и АИКБ, който основно протестираха срещу платения първи ден от болничния), "синдикатите", вицепремиерът Томислав Дончев и финансовият министър Владислав Горанов. Поставени са основите на съгласуването на пакет от 40 мерки и програми, които ще залегнат в тристранно споразумение. Това съобщи пред журналисти председателят на АИКБ Васил Велев, цитиран от репортер на БГНЕС. Споразумението трябва да е готово до края на януари. По думите на Велев, предложението идвало от страна "на работодатели и синдикати".

От синдикатите дадоха пример как неплащането на първия ден болничен ще бъде заобиколено (ВИДЕО)

Изключително необмислено. Така от синдикатите КНСБ и КТ „Подкрепа” коментираха идеята първия ден на болничните да не се зап...

Постигнали сме договорености между работодатели и синдикати по 4 направления за реформи, които предлагаме да започнат да се извършват през следващата година: бизнес среда и икономика, енергетика, демография, образование, пазар на труда, трудова миграция и социални въпроси, обясни Велев, цитиран от  Агенция "Фокус".

Сред мерките фигурира и предложения на работодателите за плащането на болничните, които предизвикаха бурен дебат в последните 2 месеца. Велев обаче уточни, че днес конкретни мерки по тази тема не са обсъждали. 

"Но по нея също имаме решимост да постигнем споразумение за комплекс от мерки, които да ограничат злоупотребите и да създадат възможност за ускоряване на икономическия растеж", посочи той.

Сред темите, които са били дискутирани на днешната среща е била Европейската Зелена сделка, която беше обявена на 11 декември. Тя определя климатичните цели до 2050 г., за да може Европа да се превърне в първия континент, постигнал въглероден неутралитет.

"Важните теми, които още днес дискутирахме, бяха зелената сделка, която беше оповестена от Брюксел и съответно измеренията за България: необходимостта България да се включи в програмата "Въглищни региони в преход". Механизма за капацитети, който механизъм да бъде изработен, нотифициран и в него да участват централите от Маришкия басейн, включително и тези с дългосрочни договори“, посочи Велев.

КНСБ иска НСТС с премиера, КТ Подкрепа говорили с Борисов за болничните - без резултат

КНСБ настоява за спешна среща с премиера Бойко Борисов и спешно свикване на Националния съвет за тристранно сътрудничество  с него...

Васил Велев заяви, че е коментиран и въпросът с индустриалния ток. Очакванията му са, че след като идната година енергийната ни борса се свърже с тези в Румъния и Унгария, цената на тока дори може да се понижи минимално.

"Това ще означава минимално изменение на цената, по-вероятно в посока нагоре, но не заради либерализацията, а заради скъпите емисии СО2, които трябва да се плащат. Но при свързване на българската енергийна система през Румъния, Унгария, с европейската, което се очаква да се случи следващата година, е възможно даже да има и движение на цената и в обратна посока, но не очакваме при 30 % либерализация, процентите да бъдат повече от 2-3 в двете посоки. За да се нотифицира механизма за търг за капацитети, необходимо условие е да има план за либерализация на пазара за бита. Това е необходимо условие, което се поставя от Брюксел. За нас необходимо условие е и прекратяване на договорите с ТЕЦ-1 и ТЕЦ-3 в Маришкия басейн, за да може те да участват в тези търгове за капацитети, съответно за да бъде плавен този преход. За да се минимизира риска от поскъпване на цената, се предлага това да не става за една година, а поетапно – от 3 до 5 години, такъв е европейският опит. Това са няколко мерки, които трябва да бъдат извършени: механизъм за търг за капацитети, прекратяване на договорите и либерализация на пазара", обясни Васил Велев.

На срещата е станало дума и за желанието на работодателите за поетапно либерализиране на пазара на електроенергия, което те определят като необходимост. Друг въпрос, който е бил поставен е недостига на човешки ресурси за бизнеса и нуждата от програма за интегриране на гражданите с български произход в трети страни.

"Също така и облекчаване на трудовата имиграция по примера на Германия", добави Велев.

И така стана още ясно, че АИКБ няма да се върне в НСТС, но ще участва в преговорите, водени от вицепремиера Томислав Дончев. Следващото заседание на формата, без присъствието на премиера, ще бъде на 6 януари.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Все по-близо до отлагане на пълната либерализация на пазара на ток

С гриф "секретно" и "поверително" са договори с еврофинансиране за 60 млн. лв.

Комисията по туризъм одобри промени за по-лесно наемане на чужди сезонни работници

Бивш социален министър се усъмни дали пенсионерите с минимална пенсия не получават и други доходи

Тристранката обсъжда обезщетенията при безработица

"Единственият път за вход на руски газ ще е през България": Илиян Василев за "Турски поток"

Росен Карадимов: Министерството на иновациите и растежа внася стратегията за развитие на ББР

България увеличава вноса на евтини млечни суровини от Украйна

Турският финансов министър: От юни се задава бърз спад на инфлацията

Три компании ще инвестират общо над 100 млн. лв. в Бургас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com