Булгаргаз: Ще има доставки на природен газ

18962
Булгаргаз: Ще има доставки на природен газ
Снимка: БГНЕС

От "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз" увериха народните представители от Комисията по енергетика, че сигурността на доставките на природен газ е осигурена.

На заседанието на комисията депутатите изслушаха информация от двете дружества по повод възможността за евентуално спиране на доставките на природен газ от Русия заради кризата в Украйна, съобщиха от пресцентъра на НС.

България и Турция се свързват чрез нов газопровод?

България иска да диверсифицира източниците си на природен газ чрез нов газопровод, който да я свързва с Турция. От български представит...

Ако настъпи криза, с наличните нагнетени в подземното газово хранилище "Чирен" количества и с наличния газ по тръбопроводите, "Булгартрансгаз" е в състояние да осигури необходимото количество газ за защитените си клиенти. Това са битовите клиенти, болниците, както и предприятия с непрекъсваем процес. Плановете за действие при кризисни ситуации са готови, вече действат щабове за извънредни ситуации, съобщиха от двете дружества.

Към момента в хранилището "Чирен" разполагаме със запаси от 192 милиона кубични метра газ, а до 22 март те ще достигнат 202 милиона кубични метра, информира народните представители Александър Петров, началник на управление "Лицензионна дейност и корпоративни отношения" в "Булгаргаз". Обичайно в този сезон на годината извършваме добив, а в момента добивът е преустановен за гарантиране на сигурността на доставките, уточни той.

Възможностите за добив от хранилището са за не повече от 3 милиона кубични метра на ден, информираха от "Булгаргаз". С течение на добива нивата ще спадат и постоянен добив би могъл да се реализира в рамките на 30 до 45 дни. От дружеството уточниха, че през зимния период консумацията на природен газ в България достига до около 14 милиона кубични метра, но около половината се използва от топлофикационните дружества.

Подготвени са варианти при 30 и 50 процента осигуряване на доставките, като максималното ограничение, което дружеството може да наложи по отношение на защитените потребители, е консумация в размер на 1,282 милиона кубични метра газ на ден.

Трайчо Трайков: Имаме четири коза при спиране на газа от Русия

Има доста разлики спрямо 2009 година и евентуално спиране на газа сега. Това заяви бившият енергиен министър Трайчо Трайков в коментар ...

Председателят на Управителния съвет на "Булгартрансгаз" Евгени Попов информира членовете на Комисията по енергетика, че няма нарушения на нивата и индикации за евентуално спиране на доставките от Газпром експорт.

Има техническа възможност за доставка на газ чрез съществуващата газопреносна мрежа от Гърция, в случай на пълно преустановяване на доставките от Руската федерация. Дневните количества биха могли да бъдат по около 2 милиона кубични метра.

С 9 гласа "за" и 6 "против" Комисията по енергетика реши да предложи на Народното събрание да приеме на първо четене проект за промени в Закона за енергията от възобновяеми източници, внесени от народните представители Явор Куюмджиев и Таско Ерменков.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика