БВП на България нараства с 4% през второто тримесечие

1515
БВП на България нараства с 4% през второто тримесечие
Снимка: iStock

Брутният вътрешен продукт на България нараства с 4% на годишна база през второто тримесечие на тази година. Увеличението спрямо първото тримесечие възлиза на 0.8%, сочат предварителните сезонно изгладени данни на Националния статистически институт.

Икономическият растеж на страната се свива спрямо експресните оценки на НСИ от средата на миналия месец август, които отчетоха ръст на БВП от 4.8% на годишна база и нарастване от 1.1% на тримесечна база.

През второто тримесечие на тази година брутната добавена стойност (БДС) се повишава с 4.5% на годишна база и с 0.7% на тримесечна база.

Растежът на БДС се определя от увеличението при следните икономически дейности: Промишленост - с 11.9%, Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения - с 5.6%, Професионални дейности и научни изследвания; административни и спомагателни дейности - с 5.2%, Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети; транспорт, складиране и пощи; хотелиерство и ресторантьорство - с 4.7%, Финансови и застрахователни дейности - с 3.9%, докато в Строителството е регистриран спад от 16.4% на годишна база.

БВП в стойностен обем, текущи цени

През второто тримесечие на 2022 г. произведеният БВП възлиза на 38.962 млрд. лева по текущи цени, според предварителните данни. На човек от населението се падат 5 708 лв. от стойностния обем на показателя. При среден за тримесечието валутен курс от 1.836621 лв. за 1 щатски долар БВП възлиза на 21.214 млрд. долара и съответно на 3 108 долара на човек от населението. Преизчислен в евро, БВП е 19.921 млрд. евро, като на човек от населението се падат 2 918 евро.

Икономическият растеж на България над средния за ЕС през второто тримесечие

Икономиката на България нараства с 4.8% на годишна база през второто тримесечие на настоящата 2022 година, сочат сезонно изгладените ек...

Създадената от отраслите на националната икономика брутна добавена стойност (БДС) през второто тримесечие на 2022 г. възлиза на 33.972 млрд. лв. по текущи цени.

През второто тримесечие на 2022 г. относителният дял на аграрния сектор в добавената стойност на икономиката е 4.0%, като се увеличава с 0.4 процентни пункта спрямо второто тримесечие на 2021 г.

Индустриалният сектор увеличава относителния си дял в добавената стойност на икономиката с 5.1 процентни пункта до 32.3%.

Относителният дял на добавената стойност, реализирана от дейностите в сектора на услугите, намалява до ниво от 63.7% през второто тримесечие на 2022 г. при 69.2% през второто тримесечие на 2021 година.

През второто тримесечие на 2022 г. за крайно потребление се изразходват 74.5% от БВП. Инвестициите (бруто образуване в основен капитал) формират 16.7% от БВП. Външнотърговското салдо от стоки и услуги е положително.

Годишни изменения

Какво е БВП и как се изчислява?

Терминът БВП често бива възприеман като показател за развитието на дадена икономика. Това не е погрешно схващане, тъй като моделът пред...

БВП нараства с 4.0%, а БДС с 4.5% през второто тримесечие на 2022 г. в сравнение с второто тримесечие на 2021 г. според сезонно изгладените данни.

Растежът на брутната добавена стойност се определя от увеличението при следните икономически дейности: Промишленост - 11.9%, Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения - 5.6%, Професионални дейности и научни изследвания; административни и спомагателни дейности - 5.2%, Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети; транспорт, складиране и пощи; хотелиерство и ресторантьорство - 4.7%, Финансови и застрахователни дейности - 3.9%, докато в Строителството е регистриран спад от 16.4% на годишна база.

По отношение на компонентите на крайното използване влияние за регистрирания икономически ръст има крайното потребление с увеличение от 5.2%. През второто тримесечие на 2022 г. износът на стоки и услуги се увеличава с 10.4%, а вносът на стоки и услуги - с 16.7% в сравнение с второто тримесечие на 2021 г. по сезонно изгладени данни.

Тримесечни изменения

През второто тримесечие на 2022 г. БВП нараства с 0.8% спрямо предходното тримесечие, според предварителните и сезонно изгладени данни. Брутната добавена стойност в икономиката нараства с 0.7% на тримесечна база.

Сезонно изгладените данни за второто тримесечие на 2022 г. показват нарастване на крайното потребление с 1.0% спрямо предходното тримесечие. Износът на стоки и услуги увеличава равнището си с 2.5%, а вносът на стоки и услуги - с 1.4%.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Все по-близо до отлагане на пълната либерализация на пазара на ток

С гриф "секретно" и "поверително" са договори с еврофинансиране за 60 млн. лв.

Комисията по туризъм одобри промени за по-лесно наемане на чужди сезонни работници

Бивш социален министър се усъмни дали пенсионерите с минимална пенсия не получават и други доходи

Тристранката обсъжда обезщетенията при безработица

"Единственият път за вход на руски газ ще е през България": Илиян Василев за "Турски поток"

Росен Карадимов: Министерството на иновациите и растежа внася стратегията за развитие на ББР

България увеличава вноса на евтини млечни суровини от Украйна

Турският финансов министър: От юни се задава бърз спад на инфлацията

Три компании ще инвестират общо над 100 млн. лв. в Бургас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com