Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

България подобрява позициите си в редица международни класации през 2023 г.

21 юни 2024, 14:24 часа • 2090 прочитания

България отчита подобряване в позициите си в няколко международни класации. Това съобщи на пресконференция д-р Васил Тодоров, заместник-председател на Българската търговско-промишлена палата (БТПП), който представи 15-ото поредно издание на "България в цифри".

В класацията по Индекса на корупция от 72 място през 2022 г. България се придвижва на 67 място през миналата година. По Индекса на свободата от 48 позиция през 2022 г. България се изкачва на 41 място през 2023 г. 

В Индекса за върховенство на закона от шестдесето място през 2022 г., страната през 2023 г. вече е на петдесет и девето, подобрение се отчита и в позициите на страната по Индекса на свободата на словото - от 91 място през 2022 г., през 2023 г. страната вече е на 71 място.

Още: Четири ключови препоръки за българската икономика: ЕК посочи къде сме най-зле

Влошаване на позициите на България се отчита в Индекса на демокрацията, където от петдесет и седмо място през 2022 г., миналата година отстъпваме на шестдесет и второ.

Всяка година изданието предоставя подробен анализ на водещите макроикономически показатели на страната, инвестиционната среда, туризма, вноса и износа, и други важни аспекти на българската икономика, както и последни актуални прогнози на водещи икономически класации. В представената днес брошура са публикувани близо 30 класации и мястото на България в тях, предаде БТА.

БВП с устойчив ръст

По данни, цитирани в изданието, които са базирани на официални източници, брутният вътрешен продукт (БВП) на България за 2023 г. е над 93 млрд. евро, което показва устойчив ръст през последните години, с изключение на 2020 г., когато беше отчетен спад заради ковид кризата, коментира Тодоров. Миналата година се отчита спад в индекса на инфлацията, като при 15,3 на сто през 2020 г. през 2023 г. той вече е 9,5 процента.

Износът на България за 2023 г. е за над 44 млрд. евро, а вносът - 49 млрд. евро с отрицателно търговско салдо. Това по думите на Тодоров показва, че трябва да се продължи с насърчаване на развитието на българското производство и износа на стоки и услуги в чужбина, за да може да има обръщане на този баланс.

Безработицата остава на санитарни нива от 4,4 на сто на годишна база през 2023 г., което според Тодоров също е добър индикатор за състоянието на икономиката ни.

БТПП призова към запазването на данъчния модел, който е важно предимство на България. През 2023 г. около 63 на сто от общините са били с 25 процента по-висока безработица от средната за страната и това е било стимул за инвеститорите да направят вложения в съответните общини заради нулевия корпоративен данък, отбеляза заместник-председателят на БТПП.

БТПП очаква през 2025 г. ръстът на БВП на България да бъде 2,9 на сто, а за тази година - 1,9 на сто. Инфлацията се очаква да е в диапазона 2,6 - 3,1 на сто в периода 2024 - 2025 г. Не очакваме някакви големи промени в брутния държавен дълг, който също е един добър макроикономически показател за България, коментира заместник-председателят на БТПП.

Еврозона и Шенген

Той напомни за националните приоритети на БТПП - членство на България в еврозоната, пълноправно членство в Шенген и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. По отношение на еврозоната заместник-председателят на БТПП посочи, че според текущите данни от 2024 г. инфлацията в страната драстично спада спрямо показателите, отчетени през 2023 г., което е "един добър индикатор, че ще можем да покрием и този последен критерий за влизане в еврозоната".

Още: Прогноза от БАН: Приемането на еврото ще се отложи за след 2025 г.

От БТПП изразиха надежда новият парламент и новото редовно правителство да приемат съответните законодателни актове и правила за антикорупционната комисия, с които да се покрият критериите за второто плащане по Националния план за възстановяване и устойчивост. Зам.-председателят на БТПП напомни, че тези средства трябва да бъдат усвоени до май 2026 г. и няма възможност за удължаване на този срок. Само първи транш от 1,3 млрд. евро е получен, а очакваме още 5 млрд. евро, което би подпомогнало българската икономика, отбеляза Васил Тодоров.

 

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес