Българската икономика расте в края на 2022 г. Ето с колко

1257
Българската икономика расте в края на 2022 г. Ето с колко
Снимка: iStock

През четвъртото тримесечие на 2022 г. брутният вътрешен продукт (БВП) на България нараства с 2,1% спрямо четвъртото тримесечие на предходната година и с 0,5% спрямо третото тримесечие на 2022 г., съобщиха от Националния статистически институт.

За разлика от България, Румъния е отличник по икономика в Европа. Вижте причините

През третото тримесечие на 2022 г. БВП отбеляза ръст от 3,3% в сравнение с третото тримесечие на 2021 г. и с 0,6 на сто спрямо второто тримесечие на 2022 г. по сезонно изгладени данни.

Крайното потребление регистрира ръст от 4.7%. Износът на стоки и услуги се увеличава със 7.2%, а вносът на стоки и услуги нараства с 10.7%

БВП на България забавя растежа през третото тримесечие, но остава над средния за ЕС

Брутният вътрешен продукт на България забавя растежа си през третото тримесечие на тази година до 3.3% спрямо същия период на миналата ...

През четвъртото тримесечие на 2022 г. спрямо четвъртото тримесечие на предходната година брутната добавена стойност нараства с 2,8 на сто. Крайното потребление регистрира ръст от 4,7 на сто, докато бруто образуването на основен капитал намалява с 3,3 на сто през четвъртото тримесечие на 2022 г. спрямо четвъртото тримесечие на предходната година по сезонно изгладени данни. Износът на стоки и услуги се увеличава със 7,2 на сто, а вносът на стоки и услуги нараства с 10,7 на сто.

По предварителни данни на НСИ от декември миналата година през третото тримесечие на 2022 г. БДС се повишава с 3,1 на сто на годишна база и с 0,6 на сто на тримесечна база. Растежът на БДС тогава НСИ определи, че се дължи на увеличението при икономическите дейности: Промишленост - 17,7 на сто, Професионални дейности и научни изследвания; административни и спомагателни дейности - 1,4 на сто, Държавно управление; образование; хуманно здравеопазване и социална работа - 1,4 на сто, Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения - 0,9 на сто, Финансови и застрахователни дейности - 0,8 на сто и Операции с недвижими имоти - 0,6 на сто. Спад на годишна база, по декемврийски данни на НСИ, бе регистриран в Строителството с 13,4 на сто, в Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети; транспорт, складиране и пощи; хотелиерство и ресторантьорство - с 0,7 на сто, както и в Култура, спорт и други дейности - с 0,1 на сто.

Според експресните оценки на НСИ за четвъртото тримесечие на 2022 г. БВП достига 47 086,7 млн. лева. Реализираната добавена стойност през четвъртото тримесечие на 2022 г. е 42 694,9 млн. лева.

Според експресните оценки на НСИ за четвъртото тримесечие на 2022 г. БВП достига 47 086,7 млн. лева. Реализираната добавена стойност през четвъртото тримесечие на 2022 г. е 42 694,9 млн. лева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Отлагането на либерализацията на тока ще ни коства милиарди от Европа: Говори Атанас Пеканов

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика