Българският ветеринарен съюз с предупреждение заради поправка в еврорегламент

2285
Българският ветеринарен съюз с предупреждение заради поправка в еврорегламент
Снимка: iStock/Guliver

Тази сряда (15 септември) ЕП ще гласува по т.нар възражение (в Регламент (ЕС) 2017/625), предложено от "Зелените", с което се забранява употреба на антимикробни средства за ускоряване на растежа и увеличаване на добива на продукти от животински произход и на животни, както и забраната за употреба на антимикробни средства в същия селскостопански сектор, запазени за лечение на някои инфекции при хората. Тази забрана се отнася и ще трябва да се спазва от стопанските субекти от трети държави, изнасящи животни и продукти от животински произход за ЕС.

Според ветеринари сдружения това предложение вероятно е основано на широкоразпространената фалшива новина за това как във всички случаи антибиотиците можели да преминат изключително лесно от животинското месо в човека и да го направят резистентен към лекарствата. Термичната обработка в общия случай пречи това да стане.

Прави впечатление, че това предложение, освен че е в нарушение на редица регламенти и договори, както и на Идеята за единното здраве, освен че отхвърля научни оценки на EMA, EFSA и ECDC (по повод Европейския ден на антибиотиците ECDC изрично подчертава: Все пак основната причина за антибиотична резистентност при хората си остава използването на антибиотици в хуманната медицина), е и дълбоко нехуманно, защото показва пълна липса на човешко отношение към животните. Предложението на "Зелените" на практика предвижда животните да бъдат оставяни без лечение и излагани на страдание и дори смърт, без да предлага алтернативен на антибиотиците продукт, опасяват се експерти. Според Българския ветеринарен съюз (БВС) това не само няма да има положително въздействие върху общественото здраве, не само няма да намали антимикробната резистентност, но ще увеличи риска от заразяване на храната на хората. Неадекватното лечение на бактериалните заболявания при животните ще доведе до намалена производителност, което може да повлияе върху цените на хранителните продукти и да застраши цели отрасли на българската икономика, казва БВС. Съответно, при приемане на „зеленото“ предложение, въпросът е дали няма да могат да се ползват антибиотици за лечение на животни, които се ползват и при хора, независимо какъв е ефектът им при хората.

При такова развитие на нещата, може да се каже, че последиците за животновъди, птицевъди и прочее от това меко казано неразумно предложение на „Зелените“ ще са изключително тежки в целия Европейски съюз, но за българските производители и селски стопани ще бъдат направо унищожителни. Няколкото последователни вълни от тежки заболявания при домашни животни и птици доведоха до принудителното унищожаване на стотици хиляди животни и тежки загуби за стопаните, както за тези, които се занимават с индустриално отглеждане на животни и птици, така и за по-дребните стопани, които отглеждат животни и птици за собствена консумация или по-дребна търговия.

Сериозните ограничения за селските стопани да се възползват от най-съвременните достижения на ветеринарната медицина, за да лекуват и спасят своите животни изглежда абсурдна, неразбираема и буквално гротесктна, докато не се вгледаме във вносителите ѝ.

Важният въпрос е какво ще бъде поведението и гласуването на седемнадесетте български представители в Европейския парламент. Става дума само и единствено за интереса на българските производители, българските селски стопани, българските граждани. Каква ще е цената за тях? Каква ще е цената не само за производителите – дребни, средни и големи, но и за крайните потребители?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Все по-близо до отлагане на пълната либерализация на пазара на ток

С гриф "секретно" и "поверително" са договори с еврофинансиране за 60 млн. лв.

Комисията по туризъм одобри промени за по-лесно наемане на чужди сезонни работници

Бивш социален министър се усъмни дали пенсионерите с минимална пенсия не получават и други доходи

Тристранката обсъжда обезщетенията при безработица

"Единственият път за вход на руски газ ще е през България": Илиян Василев за "Турски поток"

Росен Карадимов: Министерството на иновациите и растежа внася стратегията за развитие на ББР

България увеличава вноса на евтини млечни суровини от Украйна

Турският финансов министър: От юни се задава бърз спад на инфлацията

Три компании ще инвестират общо над 100 млн. лв. в Бургас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com