Цесиите на влогове от КТБ отиват на опашката при вземанията от банката

37087
Цесиите на влогове от КТБ отиват на опашката при вземанията от банката
Снимка: БГНЕС

Влоговете в Корпоративна търговска банка (КТБ), които са били продадени на по-ниска от реалната им стойност чрез цесии на други физически или юридически лица, няма да се покриват от Фонда за гарантиране на влоговете в банките. Това предвижда приет днес от временната бюджетна парламентарна комисия текст в проектозакона за актуализацията на бюджет 2014 г.

В документа е записано още, че придобилите по този начин депозити кредитори ще трябва да чакат да получат парите си при продажба на активите на лишената от лиценз банка в рамките на нейната несъстоятелност и то като кредитори, последни в списъка за обезщетяване, информира Mediapool.bg.

Костов намесен с КТБ заради трагедия, нова схема изплува покрай банката

Фирма "Хрисома" ООД на близките до Иван Костов Георги и Мая Кирчеви е един от големите длъжници на КТБ, установи проверка на "24 часа...

"С текста казваме, че придобилите вземане от банката нямат право да имат претенции към фонда", каза по време на заседанието финансовият министър Владислав Горанов. Той добави: "Договорите за цесии на депозити в КТБ са напълно законни, но те са право на вземане, а не носят права на банков депозит".

Така ще се намали значително размерът на сумата, която Фондът за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ) трябва да започне да изплаща от 4 декември на собствениците на депозити в банката. По неофициална информация сключените в периода между поставянето на КТБ под особен надзор и отнемането на лиценза й договори за цедиране на влогове са за 1,5 млрд. лева. С тях депозантите продават със сериозна редукция своите вземания от КТБ, за да спасят суми над 196 хил. лв., колкото са гарантирани от държавата.

На 1,5 млрд. лв. възлиза и недостигът на средства във ФГВБ, за да посрещне плащанията от 3,7 млрд. лв., колкото са гарантираните влогове в КТБ.

Междувременно по време на обсъждането на актуализацията на бюджета спорове имаше и около нов дълг на държавата, с който да бъдат погасени задълженията на хората в КТБ.

МФ предложи закон за по-бързо плащане на депозити при случаи като с КТБ

Министерството на финансите се захвана сериозно с директното транспониране в законодателството ни на Директива 2014/49/EC, като публику...

Заради това ще бъде изтеглен нов дълг в размер на 4,5 млрд. лева. От опозицията са категорични, че двата милиарда, с които да бъдат изплатени влоговете в КТБ не бива да бъдат взимани от държавата, а от фонда за гарантиране, за да не се начислява на всеки един от нас този дълг, информира Нова телевизия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика