Чобанов: Работим за рестартиране на икономиката

3037
Чобанов: Работим за рестартиране на икономиката
Снимка: БГНЕС

Кабинетът работи за рестартиране на икономиката и за мерки за намаляване на административната тежест върху бизнеса и гражданите.

Това каза министърът на финансите Петър Чобанов, който участва в редовните годишни срещи на Управителните съвети на Групата на Световната банка (СБ) и на Международния валутен фонд (МВФ) от 11 до 13 октомври във Вашингтон, САЩ, предаде БГНЕС.

В разговори с изпълнителния директор на Холандско-белгийската група в МВФ Мено Снел и с изпълнителния директор на Холандския офис в Световната банка Франк Хеемскерк министър Чобанов обсъди изпълнението на реформите и основните приоритети в работата на двете международни финансови институции, както и финансово – икономическата програма на правителството, съобщиха от МФ.

Сред приоритетите Петър Чобанов очерта и изготвянето на бюджета за 2014 г., както и мерките за разрешаване на най-належащите социални проблеми в страната. Потвърден беше и ангажиментът на правителството за запазване на валутния борд и политиката на финансова стабилност.

По време на срещата си с българската делегация директорът на Европейския департамент във Фонда Реза Могадам оцени като много добри основните макроикономически показатели на страната, което е особено важна предпоставка за инвестиции и засилване на икономическата активност. Министър Чобанов очерта като първостепенни реализирането на активни и бързи мерки, в т.ч. и законодателни, за укрепване на бизнес средата и конкурентоспособността, както и за увеличаване на доверието в държавните институции.

Министърът на финансите подписа от българска страна във Вашингтон и споразумението за уреждането на задълженията на Кооперативна република Гаяна към Република България, което от тяхна страна подписа министърът на финансите д-р Ашни Сингх. Към края на 2012 г. задълженията на Кооперативната република към страната ни, произтичащи от бартерен протокол от 1984 г., са на стойност близо 3,226 млн. долара. От 2004 г. Гаяна е със статут на "силно задлъжняла и бедна страна", в резултат на което кредиторите от Парижкия клуб са предоставили 90% редукция на задълженията на страната. Споразумението предвижда реалното получаване на максимално възможната сума от дълга на Гаяна към България в рамките на тригодишен период. Остатъкът се предоставя като официална помощ за развитие в приоритетен за Гаяна сектор, с което България изпълнява ангажимент в рамките на международната политика за развитие и сътрудничество.

Министърът на финансите Петър Чобанов е управител за България в Групата на Световната банка, а членове на делегацията са и управителят на Българска народна банка и управител за България в МВФ - Иван Искров и подуправителят на БНБ - Цветан Гунев.

Евростат: Видин и Монтана стават призраци

Видин и Монтана се превръщат в градове призраци. Евростат обяви, че това са двете места, в които хората най-бързо намаляват. Според су...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика