Чуждите инвестиции у нас намаляха наполовина през миналата година

2523
Чуждите инвестиции у нас намаляха наполовина през миналата година
Снимка: iStock

Преките чуждестранни инвестиции у нас намаляха наполовина през миналата 2021 година, сочат предварителните данни на Българската народна банка.

Нетният поток на преките инвестиции за цялата 2021 година е положителен, като достига 1.03 млрд. евро към края на месец декември. Това е спад от 54.4% спрямо предходната 2020 година, когато чуждите вложения бяха с 1.23 млрд. евро повече. За сравнение, през 2020 година нетният поток на преките инвестиции в България достигна 2.27 млрд. евро.

Така към края на декември миналата година, размерът на преките инвестиции се равнява на 1.5% от брутния вътрешен продукт на страната, спрямо 3.7% от БВП през предходната година.

Конкретно за месец декември, нетният поток на чуждите инвестиции у нас е отрицателен и възлиза на 125.2 млн. евро. През същия месец на предходната 2020 година, потокът също беше отрицателен, като достигаше 114.4 млн. евро. В резултат на отрицателния поток през декември, размерът на нетните чужди вложения се свива до горепосочените 1.03 млрд. лева, след като в края на ноември бе достигнал равнище от 1.27 млрд. евро.

Трябва да се отбележи, че данните на БНБ за нетния поток на чуждите вложения у нас са предварителни и подлежат на ревизия, която може да измени отчетените резултати за миналата година.

Най-големите нетни положителни потоци по преки инвестиции в страната за януари – декември 2021 г. са от Люксембург (454.5 млн. евро), Германия (284.8 млн. евро) и Австрия (213.4 млн. евро), а най-големите нетни отрицателни потоци са към Русия (343.6 млн. евро) и Швейцария (143.7 млн. евро).

Нетният поток от инвестиции на чуждестранни лица в недвижими имоти е отрицателен в размер на 7.7 млн. евро, при отрицателен нетен поток от 1.3 млн. евро за януари – декември 2020 година.

Дяловият капитал (преведени/изтеглени парични и апортни вноски на нерезиденти в/от капитала и резервите на български дружества, както и постъпления/плащания по сделки с недвижими имоти в страната) е отрицателен и възлиза на 90.6 млн. евро за януари – декември 2021 г. Той е по-малък с 442.2 млн. евро от този за януари – декември 2020 г., който е положителен в размер на 351.6 млн. евро.

Чуждите инвестиции у нас достигнаха 1.2 млрд. евро

Преките чуждестранни инвестиции в България възлизат на 1.27 млрд. евро за първите единадесет месеца на миналата година, сочат предварит...

По предварителни данни, статия Реинвестиране на печалба (показваща дела на чуждестранните инвеститори в текущата печалба или загуба на дружеството на база на счетоводни данни за финансовия резултат) е положителна и възлиза на 1.587 млрд. евро, при положителна стойност от 738.4 млн. евро за януари – декември 2020 г.

Нетният поток по Дългови инструменти (промяната в нетните задължения между дружествата с чуждестранно участие и преките чуждестранни инвеститори по финансови, облигационни и търговски кредити) е отрицателен и възлиза на 461.3 млн. евро, при положителна стойност от 1.182 млрд. евро за януари – декември 2020 година.

По предварителни данни нетният поток на преките инвестиции в чужбина за януари – декември 2021 г. възлиза на 179.3 млн. евро (0.3% от БВП), при 156.3 млн. евро (0.3% от БВП) за януари – декември 2020 година. Конкретно през декември 2021 г. нетният поток е положителен и възлиза на 7.2 млн. евро, при отрицателна стойност от 25.3 млн. евро за декември 2020 година.

 

*БНБ публикува месечни данни за нетния поток на преките инвестиции за съответния месец, които включват всички трансакции, извършени през отчетния период. Нетният поток е отчетен съгласно принципа на първоначалната посока на инвестицията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Българите получават ползите от приемането на еврото още сега с tbi bank

eMAG пуска Genius абонамент в България с безплатна доставка и ексклузивни оферти

Подем при строителството в България и ЕС

Край няма: Нов завой в една от поръчките за високоскоростни влакове с пари от Плана за възстановяване

Огромна част от българите живеят в панелки от соца

Силно начало на годината за жилищния пазар в София

Смениха ръководството на "Булгаргаз"

ОББ: Услугите – главен мотор на икономиката

Основателят на Telegram: Натискът на Кремъл ме принуди да напусна Русия

На комисия: Отложиха либерализацията на електроенергийния пазар за домакинствата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика