Данък "градинка" ще изиграе лоша шега на управляващите, твърдят от АБС

5639
Данък "градинка" ще изиграе лоша шега на управляващите, твърдят от АБС
Снимка: АБС

Приемането на т.нар данък "градинка" за селата ще изиграе лоша шега на управляващите. То ще доведе до политическо наказание за тях на следващите избори, заявяват в своя позиция от Асоциацията на българските села (АСБ).

Гласуваното през изминалата седмица на първо четене предложение за въвеждане на налог от 4,50 лв./дка за градините в селата е необмислено законодателно предложение. Събирането и администрирането на данъка ще се окаже по-скъпо за общините, отколкото самите приходи, твърдят от АБС.

Приеха на първо четене връщането на само 70% от данъка за фирмени коли, ползвани за лични нужди

Само 70% от данъка върху добавената стойност (ДДС) при покупка на автомобил, който обаче се използва и за лични нужди, ще се възстановя...

Според предварителни анализи на експерти към Асоциацията, събирането на новата данъчна ставка за парцели в селата под 2 дка. при действащите законодателни норми от 0,1 до 4,5 промила ще се окаже по-скъпо за администрацията и общините, в сравнение с евентуалните приходи, които този данък може да донесе. Семейните градини в селата с размер до 2 дка. представляват много малка част от общия обем на земеделските земи в България и са около едва 15 000 хектара, което при облагане с действащите в закона промили формира нищожна част в бюджета на всички 265 общини.

"Евентуалното въвеждане на данък върху градините и земята би било вредно и ненужно, дори при минимална данъчна ставка. Общините могат да осигурят повече приходи в бюджетите си ако оптимизират използването на собствените си земи и дейности, отколкото да облагат бедното и поставено във висока степен на социална изолация население в селата.", коментира председателят на АБС Борислав Борисов.

„Законописците не трябва да забравят, че селскостопанския сектор е изправен пред редица сериозни трудности и предизвикателства, особено по отношение на пазарите и модернизацията на стопанствата, за да му бъде наложена една такава допълнителна данъчна тежест“, допълни Борисов.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика