Дават по 5000 лв. при покупка на електромобил

19323
Дават по 5000 лв. при покупка на електромобил

По 5000 лева субсидия за покупка на електромобил предвижда правителството.

Това става ясно от Националния план за действие за насърчаване производството и ускореното навлизане на екологични превозни средства, включително на електрическата мобилност в България за периода 2012-2014 г.

Автосалон "Париж 2012" - лукс и „зелени” коли

В Париж отвори врати традиционното автоизложение, на което новите си модели показват над 250 компании от индустрията. Акцентът е пост...

Идеята е да се дава еднократна субсидия при закупуване на електромобили и хибридни автомобили за първи закупен автомобил от дадено юридическо или физическо лице. Ще се дават по 5000 лева на електромобил и 2500 лева на хибриден, но кога точно ще стане това не е много ясно.

Макар и солиден, стимулът всъщност е символичен за все още солените за масовия българин цени на ековозилата - около 30-40 хил. евро.

Предвид възможностите на бюджета в момента се обмисля идеята тези пари да идват от търговията с парникови емисии. Тъй като, обаче, на този етап не може да се определи размерът на постъпилите средства от тази търговия, докато това стане възможно дали и колко автомобила ще се подпомогнат, е въпрос, който ще се реши в зависимост от финансовите възможности за съответната година.

Ще се анализира възможността да отпадне годишният данък за електромобилите, а за хибридните автомобили да не се плаща данък в продължение на 5 години.

Французи обиколиха света с електрически автомобил

Двама млади парижки инженери завършиха днес в Страсбург околосветско пътешествие със 100% електрическа кола. Одисеята от 25 000 км. ...

Обмисля се и да отпадне регистрационната такса за тези автомобили, както и да има диференцирани ставки за винетките за различните категории екологични превозни средства. В плана е записана и идеята ускорено да се изгражда зарядна инфраструктура за електрически и хибридни автомобили.

Редактор: Ивайло Кючуков

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика