Днес ще е ясно кой ще замести Иван Искров

6691
Днес ще е ясно кой ще замести Иван Искров
Снимка: БГНЕС

На извънредно заседание днес Народното събрание ще направи своя финален избор кой да заеме мястото на Иван Искров като управител на БНБ, като за това ще е необходимо обикновено мнозинство, предаде БГНЕС. Освен това днес ще се обсъждат на първо четене промените в Закона за енергетиката, по-специално за новия фонд за сигурност на електроенергийната система и новата такса от 5%, която да го запълни. Предстои и първо гласуване на промените в Закона за лечебните заведения.

Кандидатите за управител на БНБ са четирима: Димитър Радев - номинация на ГЕРБ и РБ, Бисер Манолов - на РБ, Григорий Вазов - на ПФ и Виктор Йоцов - на АБВ. Поотделно те бяха изслушани от Комисията по бюджет и финанси към Народното събрание, където представиха своите намерения и бъдещи действия, ако един от тях оглави ръководството на Централната банка. И четиримата претенденти бяха единни, че влизането на България в еврозоната е стратегическа цел и че трябва да се направи преглед на активите на банковата система.

Димитър Радев е номинация на ГЕРБ и РБ, от 14 г. работи в МВФ и ръководи мисии в сферата на управлението на публичните финанси в над 20 страни в света. Има 35 г. опит като финансист. Бил е зам.-министър на финансите в 6 правителства след 1991 г. Три години е бил член на Надзорния съвет на "Експресбанк", а 7 г. - член на Административния съвет на Банката за развитие на Съвета на Европа и е бил 2 мандата негов зам.-председател.

Доц. Григорий Вазов, номиниран от ПФ, е президент на Висшето училище по застраховане и финанси, член е на Надзорния съвет на "ДЗИ-Общо застраховане", главен секретар е на Сдружението на Съвета на ректорите на висшите училища в България. Бил е зам.-министър на индустрията и търговията/ 1992 г./ и зам.-министър на промишлеността/1991-1994 г./. Бил е също член на Съвета на директорите на Банковата консолидационна компания, на Международната банка за икономическо сътрудничество и на Международната инвестиционна банка. Автор на над 100 научни труда, монография и учебници.

Бисер Манолов, кандидат на РБ, е магистър по икономика от УНСС и 14 г. работи в банковата сфера. Той е един от учредителите на Българската дилърска асоциация. Бил е председател на УС на Фонда за гарантиране на влоговете. През 2011 г. е избран за член на УС на Асоциацията на банките в България. Бил е член на Изпълнителния съвет на Международната асоциация на институциите за гарантиране на депозитите.

Виктор Йоцов е доктор по икономика, специализирал е управление на икономически процеси, банково дело, централни банкови институции в СБ, Швейцария, Великобритания, Австрия. 8 г. е работил в БНБ, достигнал до длъжност главен икономист и ръководител на дирекция за икономически изследвания и прогнози. 7 г. е представител на България в МВФ и съветник на изпълнителния директор. Занимава се с научна и преподавателска дейност в УНСС и БАН.

Досегашният гуверньор на БНБ Иван Искров, който подаде оставка, считана от 10 юли, е управител на централната банка от октомври 2003 г. Преди да заеме тази длъжност, той е бил народен представител от 2001 до 2003 г. от ПГ на НДСВ, председател на Комисията по бюджет и финанси, член на Комисията по европейска интеграция и член на Съвместен парламентарен комитет (СПК) България –ЕС. От 1999 г. до 2001 г. е бил изпълнителен директор и член на УС на "Росексимбанк" АД. През периода 1997 г. – 1999 г. е бил изпълнителен директор и член на УС на "Банка ДСК" АД. Преди това от 1993 до 1997 г. е заемал длъжностите експерт, инспектор и старши инспектор в БНБ, управление "Банков надзор".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика