Е-болничните пестят на бизнеса 71 млн. лв.

6577
Е-болничните пестят на бизнеса 71 млн. лв.
Снимка: Getty Images/Guliver

71 млн. лв. ще спестява бизнесът на година от електронното подаване на болнични от 1 януари 2016 г. Това съобщи шефът на НОИ Бисер Петков, цитиран от Стандарт нюз.

От догодина фирмите вече няма да носят в НОИ декларациите за изплащане на обезщетенията. Обменът на данни ще е по електронен път за всички, които отчитат повече от 2 документа. За хората ползата ще бъде ускорено изплащане на паричните обезщетения до 10 дни при сегашните 15 работни дни. "Нашата амбиция е, след като системата заработи, практическият срок за плащане да бъде под 10 дни", заяви Петков.

Изтича преходният период за подаване на болнични листове на хартия

На 30 юни изтича шестмесечният преходен период за подаването на болнични листове от лекарите на хартиен или електронен носител. Преход...

От началото на 2015 г. започна електронното подаване на болнични листове от лекари и болници, като от 1 юли това вече е задължително за всички медицински заведения. В НОИ са се регистрирали около 7000 органа на медицинската експертиза, които имат право да издават болнични листове.

Електронният регистър на болничните, който се поддържа от НОИ, ще завиши и контрола при издаването им, каза още Петков. Той подчерта, че лекарят е този, който преценява състоянието на пациента, поставя диагнозата и срока на временната неработоспособност, но все пак НОИ ще може да следи за подозрително често повтарящи се диагнози и дали се спазват сроковете. В електронната система са заложени контроли, които ще отказват изплащане на обезщетението при констатирани нарушения, каза Петков.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика