ЕК одобри и последните две оперативни програми за България

10412
ЕК одобри и последните две оперативни програми за България
Снимка: Getty Images

Европейската комисия прие днес останалите 2 оперативни програми за България - "Околна среда" и "Региони в растеж". С това решение и 7-те оперативни програми на България за периода 2014-2020 година, чиято обща стойност за финансиране по политиката на сближаване на ЕС възлиза на 7,6 милиарда евро, вече са приети, съобщиха от ЕК.

Средствата по новата програма "Околна среда" са 1,77 милиарда евро, от които 1,5 милиарда евро са по линия на Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР) и Кохезионния фонд и се допълват от национално съфинансиране. Тя предвижда редица конкретни мерки в подкрепа на по-нататъшното преминаване на България към по-конкурентоспособна нисковъглеродна икономика, съответстваща на високите стандарти на ЕС за опазване на околната среда и ефикасно използване на ресурсите.

Над 83% са изплатени по ОПАК, искаме възстановяване на още 4,4 млн. лв.

Вече са изплатени 83,3% от целия бюджет на Оперативна програма "Административен капацитет" (ОПАК), или над 283,4 млн. лв. Само от начал...

Средствата по програмата "Региони в растеж", която също беше приета днес, са на стойност 1,3 милиарда евро и са финансирани от ЕС по линия на Европейския фонд за регионално развитие. Заедно с националното съфинансиране общият им размер надхвърля 1,5 милиарда евро. Програмата ще действа в подкрепа на регионалните и градските политики за справяне с териториалните различия в страната. Тя ще допринесе за по-добро социално приобщаване, енергийна ефективност, свързаност и здравеопазване.

Какви са целите на всяка една от програмите прочетете в Expert.bg.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика