Експерт: OneCoin не е криптовалута, а пирамида

7481
Експерт: OneCoin не е криптовалута, а пирамида
Снимка: Coinpedia

OneCoin не е криптовалута, а финансова пирамида, обещаваща лесна печалба. Това е мултилевъл маркетинг схема, в която хората трябва да привлекат други хора, за да получат пари. Това заяви пред БНР Владислав Драмалиев, основател и директор на фондация „Битхоуп“.

Драмалиев обясни, че при OneCoin липсват основните характеристики на криптовалутите – програмен код, портфейл, свободна търговия, която определя цената им.

"Едно от основните неща зад една криптовалута е екип от програмисти, които работят върху отворен код – програмен код, който се намира в интернет пространството и всеки може да разчете и да предложи подобрения по него. В случая на ОneСoin такова нещо никога не е съществувало.

Обикновено има и един портфейл - програма, която инсталирате и на нея всеки може да ви изпраща криптовалута. В OneCoin никога не е имало такъв. Има някакъв интернет магазин, където се продават различни неща за OneCoin-и, но според мен беше създаден, за да могат да видят хората някакъв магазин, а реално колко сделки са се случили някога с OneCoin-и, никой не може да каже.

Издирваната от САЩ българска кралица на криптовалутите я чакат поне 20 години затвор

38-годишната Ружа Игнатова, която се издирва от властите в Германия и от прокуратурата в САЩ по обвинения за откраднати милиарди долари...

OneCoin не се е предлагал на нито една борса за криптовалути, което означава, че неговата стойност се определя от една група от хора. Няма пазарна цена, няма търсене и предлагане на някаква борса, която да определи сегашната цена. Цената на OneCoin, откакто е съществувало това нещо, винаги се е определяла вътрешно от (Константин) Игнатов, (Ружа) Игнатова и всички други, които са съоснователи на този проект", обяснява експертът.

Идеята на криптовалутите е зад тях да има голяма прозрачност, обяснява Драмалиев, според когото подобна финансова пирамида би била много по-трудна за реализиране, ако OneCoin е истинска криптовалута. „Ако се направи същото нещо с криптовалута, много по-лесно би било да се установи, че нещо не е както трябва“, посочва експертът.

По думите му OneCoin е очевидно мултилевъл маркетинг схема. Обикновено хората трябва да привлекат едни други хора, за да получат пари. "Бих посъветвал всеки, ако може, да прочете обвинителния акт на американците. Има много интересни детайли относно какво са комуникирали Игнатова и другите съоснователи в мейли. Има много информация", ръководителят на фондация „Битхоуп“.

Драмалиев е убеден, че Ружа Игнатова в крайна сметка ще бъде заловена и изправена пред правосъдието. "Ръката на закона в САЩ, когато стане въпрос за финансови измами и пране на пари, е доста дълга. В някакъв момент ще успеят да я заловят. Вече имат брат ѝ", смята той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Спадът на производствените цени продължава и през февруари

Полети от 25 държави очакват на Летище Бургас през летния сезон

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 23.03-29.03.24

307 проекта са подадени за енергийно обновяване на жилищни сгради по втория етап от процедурата на МРРБ

ЛЕВ ИНС подписа споразумение с ДФ „Земеделие” за съфинансиране на застрахователни премии на земеделски производители

Обединеното кралство е изпаднало в рецесия през миналата година

Нови 13 търговски аташета избра икономическото министерство

На комисия: Депутатите с нови мерки за попълване на дефицита в енергетиката

Сериозен проблем при либерализацията на цените на тока: Тревоги в бранша

Ходим повече в чужбина: Статистика

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика