Експерт: Това лято ще обслужим 7 млн. туристи

10754
Експерт: Това лято ще обслужим 7 млн. туристи
Снимка: БГНЕС

Това лято България ще обслужи над 7 млн. български и чуждестранни туристи и ще създаде 320 хил. работни места. Информацията съобщи в интервю за агенция "Фокус" Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма.

Той прогнозира сериозен летен сезон, основно поради кризата на руския пазар и спадът, който е от европейския пазар и общата конюнктура на европейските пазари, вследствие на разликата, която се получава във валутните курсове между разплащането в долари, английски лири, швейцарски франкове, японски йени и евро.

Калин Драганов за Actualno.com : Като туристическа дестинация България става все по-неизвестна в Западна Европа

Калин Драганов е завършил география на туризма през 1981 г. и оттогава работи в туристическия бранш. Член е на Управителния съвет на Ас...

Очаква се спад от руския пазар, който към момента ще е в рамките на 30%. Според Драганов в последните дни се очертават и положителни тенденции, като една от тях е, че България остава на картата на чартърните полети от Русия, т.е за разлика от други дестинации, където има доста по-драстично намаляване на чартърните програми, България остава в листа на чартърните програми на руските туроператори.

„Промяната на курса на долара спрямо еврото прави по-благоприятни цените от Русия, с тенденция това да подобрява цената на пакета, тъй като Русия закупува нефтопродуктите си в долари и основните ѝ разплащания са доларови. Това донякъде ще компенсира намаляването на руската рубла”, обясни Румен Драганов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика