Енергийният министър не знае за интерес на политици и депутати във ВЕИ

10420
Енергийният министър не знае за интерес на политици и депутати във ВЕИ
Снимка: БГНЕС

Нека уточним, че отсрочка КЕВР да отложи ценовия период може да има само след законодателна промяна. Това заяви енергийният министър Теменужка Петкова в сутрешния блок на bTV след вчерашното брожение и среща на парламентарни групи, която завърши с решение да се изслушва отново КЕВР за това как се образува новата цена на тока и да се търси начин решението за по-скъпия ток да бъде отложено поне с месец.

Не може да се говори за натиск върху КЕВР – ние инициирахме промяната в Закона за енергетиката, с която се промени и начина на избор на членовете на комисията, подчерта Петкова. Тя увери, че до две седмици АДФИ ще завърши проверките за ВЕИ-тата – дали инвестиционните разходи за пускането на всяко от тях отговарят на истината. Инвестиционните разходи са основният елемент при формирането на преференциалната цена за изкупуване на зелен ток от държавата.

Бойчев: Изслушване на КЕВР няма да реши нито един проблем на енергетиката ни

Не се присъединих към консенсуса, който беше представен за стъпки, които трябва да направи Народното събрание (НС) в следващите дни по...

Енергийният министър заяви, че няма информация колко политици имат интерес във ВЕИ сектора. Не бива да се правят спекулации за политически чадър – правим проверки, увери Петкова.

Според официално становище на Българската фотоволтаична асоциация (БФА) от общата цена „Задължение към обществото“ (40,21 лв/МВч), разходът за енергията от възобновяеми източници е в размер на 15,92 лв/МВч. 90% от бизнеса на свободния пазар, при обща цена от 102,50 лв/МВч, ще плаща едва 2,70% от сметката за „зелена енергия“, посочват от БФА. Производителите от възобновяеми източници вече се изкупуват по преференциална тарифа само до определената средногодишна продължителност на работа (напр. за фотоволтаичните централи – до 1250 МВч), енергията произведена над тези часове се изкупува по цена на Обществения доставчик (119,87 лв/МВч). Практически, на годишна база, това са 80-100 млн. лева намаляване на разходите за възобновяеми източници, заявяват от БФА.

Втората идея на правителството е административните разходи да намалеят с по 10% за всяка година в следващите три години. Ще се борим това да се случи, каза министърът. И каза нещо интересно за наредбата относно таксата „задължение за обществото” за бизнесав рамките на 2 до 30 гигаватчаса също да има отстъпка. Досега в предложението на наредбата е сложена граница от 30 гигаватчаса – само над нея има отстъпка, но наредбата върви на обществено обсъждане.

Трябва да оставим регулатора сам да вземе решение за цената на тока, заяви Петова за пореден път. Тя повтори и колко е дефицитът на НЕК – около 3,4 млрд. лева. 2,3 млрд. лева били от инвестиционни проекти, като „Белене” и „Цанков камък”.

Парламентът се намесва за тока, ще прави нови закони

Ще бъдат предложени законодателни промени, с които да бъде отложен във времето влизането на ценовия модел на електроенергията. Това зая...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика