Фонд "Земеделие" изглежда не иска да извади кирливите си ризи

11789
Фонд "Земеделие" изглежда не иска да извади кирливите си ризи
Снимка: БГНЕС

Царят дава, пъдарят не дава – с такава теза сайтът за разследваща журналистика "Биволъ" публикува материал относно картината по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР).

Основният акцент в материала е какво разкрива Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) за финансираните по програмата проекти. Заключението на "Биволъ" е, че "очевидно фондът, контролиран от кадри на ДПС, продължава да се съпротивлява на всеки опит за независим мониторинг на проектите, за които публичната информация е все така оскъдна".

За да не се измъкнат тарикатите с къщи за гости, ще има законови промени

Държавата няма да връща пари от наложените глоби по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР). Това става ясно от промени в Зако...

Оказва се, че ДФЗ публикува списък с разплатените проекти по ПРСР за периода 2007 – 2013 и 2014 – 2020 година. Но не е ясно колко са одобрените и финансирани проекти за текущия програмен период – заради множество повторения на проекти. Проектите в списъка са 6949, като според "Биволъ" 1734 са проекти на търговски дружества, 740 на други субекти с ЕИК – общини, сдружения, местни инициативни групи, храмове и читалища, и 4475 на частни лица, за които не е посочено ЕГН и се идентифицират само с две имена. Но според списъка фирмите са 1209 т.е. с 525 по-малко от сметката на разследващите журналисти, а останалите субекти с ЕИК са само 386. Частните лица също са много по-малко – 3401. Къде се крие разликата – специално при юридическите лица има стотици дублирания, в един случай един проект е повторен цели 14 пъти!

Голямо е и количеството на проектите през настоящия програмен период, за които липсва каквото и да било описание и не е ясно за какво са дадени парите. За текущия програмен период няма информация за какво са дадени субсидии от 136 593 072 лв. на физически лица и 175,6 милиона лева на юридическите лица – общо 312 млн. лв. за 3881 проекта. А за първия програмен период (2007 – 2013), не е публично ясно за какво са отишли цели 445 млн. лева.

Отделно няма никаква следа за 246 проекта, които струват почти 190 млн. лева! Проектите съществуват, защото се откриват в справочния инструмент на ДФЗ. Там може да се търси по име на бенефициента, а "Биволъ" твърди, че доскоро е можело и по ЕИК, но вече не може.

Припомняме, че за последно земеделският министър Десислава Танева, която за втори път е на поста, покани всички желаещи медии на проверка в 14 къщи за гости, за които имало съмнения за евентуални злоупотреби. Обещанието на Танева беше, че каквото видят на място инспекторите, това ще видят и журналистите.

Съдът вече отменя глоби на тарикатите с къщи за гости

Още преди година Върховният административен съд (ВАС) е отменил огромна санкция, наложена на нарушители по скандалната програма с къщит...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика