Газовата връзка между България и Гърция ще е готова към втората половина на 2018 г.

6239
Газовата връзка между България и Гърция ще е готова към втората половина на 2018 г.
Снимка: БГНЕС

"Усилено работим, защото изграждането на свързаност със съседите е приоритет. Очакваме предпроектното проучване на газовата връзка с Турция в началото на 2016 г., то ще ни даде яснота за техническите и за финансовите параметри. Ако всичко върви по график, в края на 2019 г. интерконекторът вече ще е изграден".

Това заявява пред „24 часа” министърът на енергетиката Теменужка Петкова. "Предвиждаме гръцката връзка да се изгради до втората половина на 2018 г., малко по-рано от турската", добави Петкова.

Теменужка Петкова: За последната година състоянието на БЕХ се подобрява

За последната година се наблюдава тенденция на подобрение на финансовата част на дружествата от Българския енергиен холдинг (БЕХ). Това...

За газовия хъб, тя обясни, че той е включен в проектите от общ интерес за ЕС. "За да се случи той, в България са налице много предпоставки и първата е стратегическото географско положение на страната ни. България е естественият път, през който минават потоците на природен газ от изток и от юг".

"Имаме развита газопреносна инфраструктура, 80% от компресорните станции в региона са при нас. Те са важни за осигуряване на реверсивните потоци, сега ги модернизираме. Проектът за изграждане на газовия хъб е съобразен с принципите на Европейския енергиен съюз - страната да има достъп до три източника на природен газ", подчерта Петкова.

"Като изградим интерконектора Гърция - България, ще имаме азерски газ, ще имаме достъп и до терминалите за втечнен газ. Друг важен източник е местният добив. В началото на 2016 г. ще бъде първият сондаж в блок “Хан Аспарух”.

Имаме основания да смятаме, че в дълбоко Черно море има сериозни залежи. С “Шел” предстои скоро да подпишем договор за проучване на блок “Силистар”. До месец ще има дата за подписване на договора. И, разбира се, другият източник е руският природен газ, разчитаме и на него", каза Петкова.

Теменужка Петкова: Цената на тока ще е такава, каквато я определи пазара

Преди да стигнем до отговор на въпроса дали ще се вдигне цената на тока, на първо място трябва да бъде ясно, че на практика пълната либ...

Тя коментира и НЕК, като каза, че въпросът с фалита на НЕК не стои на дневен ред. Трябва да се знае, че в активите на дружеството са обекти, свързани с националната сигурност. Нека да помислим и дали един фалит би довел до разрешаване на проблемите в сектора.

"НЕК не се е самонатоварила с всички ангажименти по дългосрочни договори и законови изисквания за изкупуване на енергия по преференциални цени. Това са решения на българската държава. Ако я няма НЕК, държавата трябва да посочи субект, който ще поеме тези ангажименти. Виждате, че с един фалит на НЕК нищо не се решава, а ще се задълбочи проблемът.

Трябва малко търпение в енергетиката. Нещата започват да се случват, пътят е правилен. Резултатите от балансите на БЕХ показват положителни тенденции. НЕК е намалила към 30 септември загубата със 106 млн. лв., АЕЦ “Козлодуй” е увеличила своята печалба с около 10 млн., на 245 млн. лв., ЕСО също - печалбата е 140 млн., при 70 млн. през 2014 г.", заяви още енергийният министър.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика