Горанов за орязването на еврофондовете - рано е, дебатът предстои (ВИДЕО)

4879
Горанов за орязването на еврофондовете - рано е, дебатът предстои (ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС

Един възможен вариант на многогодишната финансова рамка – така финансовият министър Владислав Горанов коментира предложението на ЕК за орязване на средства по еврофондовете в следващите 7 години. Според Горанов е все още рано да се коментира къде е България, а за нашата държава имало "неточни оценки".

По думите на Горанов общият бюджет на ЕС номинално се увеличава - до 1,134 трилиона евро (бел. ред. – без да броим инфлацията). Това, обаче, не означавало, че обезателно България ще трябва да дава повече пари като вноска в бюджета на ЕС. Искам да избегнем приемането на многогодишната финансова рамка да стане в следващия Европейски парламент, добави Горанов.

ЕС предлага да има по-малко пари за държави със слабо правосъдие

Европейският съюз би могъл да намали финансирането за държави, които не зачитат върховенството на закона. Съответното предложение бе на...

Българският финансов министър на няколко пъти наблегна, че "дебатът предстои", визирайки бюджетната рамка на ЕС за периода 2021 – 2027 година включително. И не пропусна да каже, че рамката не може да мине само с одобрението на ЕК и ЕП, трябва одобрение и на Европейския съвет. Днес, по време на дебата в ЕП, ЕК получи подкрепата на евродепутатите, като като лидерът на АЛДЕ (групата на ДПС) Ги Верховщад заяви, че ЕП ще подкрепи ЕК, дори и Европейският съвет да не одобрява предложението.

Вицепремиерът Томислав Дончев пък подчерта, че многогодишната финансова рамка е оценка за Европа и конкретно по отношение на парите за България "някъде е възможно да има движение нагоре, някъде - надолу". Имат да текат тежки преговори, но обичайно финалният вариант не се различава драстично от първоначалното предложение, добави той. Като държава-председател на ЕС не е редно да изразяваме остри национални позиции, каза още Дончев, предвид факта, че вече имаше заявки, включително и от премиера Бойко Борисов, че ще настояваме да няма орязване на парите от кохезионните фондове.

Дончев даде и малко статистика - през сегашния програмен период имало малко над 371 млрд. евро за т.нар. кохезионен пакет, а за следващия предложението е за 373 млрд. евро. Вицепремиерът изрично уточни, че става въпрос за "номинални средства", визирайки, че тук не се включва инфлацията, а това е много важно. За Общата селскостопанска политика обаче номиналното предложение било 371 млрд. евро, а при сегашния период средствата са "номинално" 411 млрд. евро. Тези сметки, обаче, рязко кореспондират с казаното от еврокомисаря по въпросите на бюджета Гюнтер Йотингер.

Общините в паника, че ще им спрат евросубсидиите

Българските общини се опасяват, че европейското финансиране за регионите може да бъде намалено след 2020 година. Те са против такива пр...

Припомняме, че днес (2 май) Йотингер и председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер представиха предложението на Брюксел за следващата многогодишна финансова рамка. Сред предложенията за дългосрочния бюджет, изрично посочени от Йотингер, са намаляване на парите за Кохезионната политика със 7%, за селскостопанската политика (ОСП) - с 5% и по директните плащания - с 4%. Основната причина за предлаганите съкращения е излизането на Великобритания. Освен това, ще има ограничения по отношение на еврофондовете за държави, в които върховенството на правото не е на ниво, но все още не е ясно какво ще представлява в детайли този механизъм.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Българският транспортен сектор изисква незабавни действия от Брюксел в отговор на загуби от над милиард лева без сухопътен Шенген

Предизборна идея на ГЕРБ мина през парламента - държавата дава 1 млрд. лв. за държавните мини

Войната в Украйна пълни джобовете на оръжейната ни промишленост: ВМЗ - Сопот с рекордни приходи

По-евтин Великден прогнозират от BILLA България

България единствена в ЕС не е въвела всички облекчения от глобалния корпоративен данък

Ще има преразглеждане на селскостопанската политика на ЕС, решиха евродепутатите

"Украинската помощ" за земеделци и животновъди: Засега има

Все по-близо до отлагане на пълната либерализация на пазара на ток

С гриф "секретно" и "поверително" са договори с еврофинансиране за 60 млн. лв.

Комисията по туризъм одобри промени за по-лесно наемане на чужди сезонни работници

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика